Την κρατική αρωγή για τρεις ακόμα μήνες εξασφάλισαν οι δανειολήπτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα «Γέφυρα Ι» που επιδοτεί δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, δηλαδή στεγαστικά ή επιχειρηματικά με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού το πρόγραμμα που αποτέλεσε ισχυρό ανάχωμα στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας και ισχυρό κίνητρο για ρυθμίσεις (τα προβληματικά δάνεια έπρεπε πρώτα να ρυθμιστούν για να ενταχθούν στο Γέφυρα) παρατείνεται για τουλάχιστον μέχρι τις 31/12/2021.

Αυτό σημαίνει ότι για τους δανειολήπτες που μπήκαν στο πρόγραμμα και ξεκίνησαν να επιδοτούνται από το «Γέφυρα Ι» τον Ιανουάριο του 2021, η επιδότηση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Όμως, αν κάποιος δανειολήπτης εντάχθηκε αργότερα, για παράδειγμα τον Μάρτιο του 2021 και η 9μηνη επιδότηση που προβλεπόταν αρχικά λήγει τον Νοέμβριο του 2021 η επιδότηση θα συνεχιστεί κανονικά μέχρι τον Μάρτιο του 2022 ώστε να συμπληρωθεί το 12μηνο.

Σε ότι αφορά το ύψος της επιδότησης θα είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται το δάνειο, όπως άλλωστε ισχύει εξ’ αρχής, με το μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης να αφορά τα ενήμερα δάνεια. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν οι πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα που σήμερα (12.00) θα εξειδικεύσει τα μέτρα που εξήγγειλε το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός.

Πως επιδοτούνται τα «κόκκινα» και τα ενήμερα δάνεια

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα 1» προβλέπει κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή. Ετσι, η εξαγγελία για 40% επιδότηση στο 4ο τρίμηνο του προγράμματος μάλλον θα αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών.

Για τα «κόκκινα» μη καταγγελμένα δάνεια προβλεπόταν επιδότηση που ξεκινούσε από 80% και μειωνόταν στο 3ο τρίμηνο στο 60% (με μέγιστη επιδότηση στα 500 ευρώ) και εκτιμάται ότι για το 4ο τρίμηνο η επιδότηση θα μειωθεί στο μισό, δηλαδή περί το 30%.

Τέλος, για τα καταγγελμένα δάνεια, η κρατική επιδότηση από 60% για τους τρεις πρώτους μήνες μειωνόταν στο 30%, με μέγιστη επιδότηση τα 300 ευρώ, η επιδότηση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 15%-20%.

Σημειώνεται ότι για τους ωφελούμενους του «Γέφυρα Ι» ισχύουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις μετά τη λήξη του προγράμματος. Ειδικότερα, θα πρέπει να εξυπηρετούν κανονικά το δάνειο τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον:

  • 6 μηνών, για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση έως 90 ημέρες κατά την 29η.2.2020,
  • 12 μηνών, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020 τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί,

Πηγή: patrastimes.gr