Με εκπροσώπους από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων είχε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Σε δηλώσεις της η Φώφη Γεννηματά σημείωσε πως ο κλάδος των εστιατορίων και των συναφών επαγγελμάτων, που αφορά 80.000 επιχειρήσεις και 330.000 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, πλήττεται για δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά.

Όπως υπογράμμισε, «τα κυβερνητικά μέτρα είναι και πάλι ανεπαρκή. Η ΝΔ ουσιαστικά τους στοχοποιεί και τους αφήνει στην τύχη τους».

Ειδικά για την εστίαση, το ΚΙΝΑΛ προτείνει «στοχευμένα και ουσιαστικά μέτρα και θα παλέψουμε μέσα και έξω από τη Βουλή να θεσμοθετηθούν πριν να είναι αργά».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, απαιτείται:

1) Ειδικό Πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ για την στήριξη του κλάδου, που θα δοθεί με βάση τη μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. Επιπλέον, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, από όσες επιχειρήσεις του κλάδου έχουν πάρει, να επιστραφεί μόνο κατά 50%.

2) Όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις, να δοθεί επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για 6 μήνες.

3) Επιδότηση του ενοικίου από το κράτος κατά 40% για 6 μήνες.

4) Μεταφορά όλων των υποχρεώσεων τους προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες στις 30/04/2021.

5) Μείωση της καταβολής των τελών στους Δήμους (για τραπεζοκαθίσματα, πλατείες κλπ).

6) Αναστολή των πλειστηριασμών της Α΄ κατοικίας και

7) Να αλλάξει η κυβερνητική απόφαση που απαγορεύει στα εστιατόρια το take away σε περιοχές με lockdown, αλλά το επιτρέπει στα super market και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος, Γ. Κουράσης γενικός γραμματέας, Αντ. Ανδριανάκης, Β. Βασιλάκης και Μαίρη Τσακίρογλου, στελέχη της ομοσπονδίας, καθώς και οι βουλευτές Β. Κεγκέρογλου, Μ. Κατρίνης, Α. Πουλάς, όπως και οι Απ. Πόντας, γραμματέας Τομέα Ανάπτυξης, και Στ. Κομνηνός, γραμματέας Τομέα Μικρομεσαίων.

Πηγή: patrastimes.gr