Κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη αποφασιστικότητας όσον αφορά την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων, ασκεί η Φώφη Γεννηματά.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σημειώνει, ότι στην χθεσινή συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου, την ώρα της αλήθειας, η κυβέρνηση φάνηκε λίγη.

Η δήλωση της κυρίας Γεννηματά έχει ως εξής:

«Την ώρα της αλήθειας η κυβέρνηση αποδείχτηκε πολύ λίγη. Στο χθεσινό ευρωπαϊκό συμβούλιο δεν έδειξε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα.

Συμφώνησε να ξεκινήσει θετική ατζέντα με την Τουρκία, χωρίς να εξασφαλίσει καμία συγκεκριμένη δέσμευση της, παρά αρκέστηκε σε αόριστες αναφορές για το μέλλον.

Δεν διεκδίκησε και δεν πέτυχε ρυθμίσεις που θα προέβλεπαν ότι η υλοποίηση της θετικής ατζέντας συνεπάγεται ότι η Τουρκία:

  • εγκαταλείπει το casuς belli
  • θα προσχωρήσει στη Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, ως μέρος του ενωσιακού κεκτημένου
  • θα σέβεται πλήρως την κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ εγκαταλείποντας τις απαράδεκτες θεωρίες για «γκρίζες ζώνες»
  • θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες στο εσωτερικό της
  • θα δέχεται « επιστροφές» μεταναστών απ’ όλη τη χώρα και όχι μόνο από τα νησιά με αναθεώρηση της σχετικής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας παράλληλα με τη νέα χρηματοδότηση»

Πηγή: patrastimes.gr