Περίπου 30.000 νέοι ηλικίας 18-24 ετών έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, από τη Δευτέρα, οπότε και ανακοινώθηκε το freedom pass.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, δήλωσε στον “ΣΚΑΪ” ότι μετά και την ανακοίνωση των προνομίων για εμβολιασμένους, υπάρχει έντονη κινητικότητα σε όλες τις κατηγορίες.

Από τη Δευτέρα μέχρι και σήμερα, εξήγησε ο κ. Γεωργαντάς, έχουν προγραμματιστεί 120.000 νέα ραντεβού, που αντιστοιχούν περίπου σε 60.000 πολίτες όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Οι μισοί περίπου εξ αυτών είναι οι νέοι 18-24 ετών, οι οποίοι έχουν μπει στην πλατφόρμα κι έχουν κλείσει τα ραντεβού τους.

«Αυτή τη στιγμή έχουν όλη την άνεση να κλείσουν ραντεβού όποτε θέλουν και σε πολλά διαφορετικά σημεία. Αυτό ίσως τους αφήνει για να το δουν λίγο αργότερα. Από την άλλη, αν μείνουμε στον ρυθμό αυτό των εμβολιασμών, στους 100.000 την ημέρα, είναι πολύ ικανοποιητικός για να μας οδηγήσει στα αποτελέσματα που θέλουμε τέλος του καλοκαιριού», επισήμανε, εκτιμώντας ότι τέλος Αυγούστου το ποσοστό θα αγγίξει τον στόχο του 70%.

Με ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό η είσοδος ανεμβολίαστων σε μικτούς χώρους
Πάντως, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διευκρίνισε τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλίζουν την πρόσβασή τους οι πολίτες τόσο στους αμιγώς για εμβολιασμένους χώρους ψυχαγωγίας, όσο και στους μικτούς.

Ο καταστηματάρχης δεν θα βλέπει τα στοιχεία των πολιτών. Απλώς θα σκανάρει το QR που φέρουν τα πιστοποιητικά. «Θα πηγαίνει ο εμβολιασμένος πελάτης με το πιστοποιητικό στο κινητό του, θα το σκανάρει στην εφαρμογή του καταστήματος και εφόσον ανάβει πράσινη ένδειξη, θα μπορεί να περάσει. Στα μικτά μαγαζιά θα μπαίνουν αυτοί που έχουν αρνητικό τεστ. Το rapid τεστ γίνεται σε διαγνωστικό κέντρο και καταχωρείται επίσημα από αυτό. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε εκδίδεται και το ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο φέρει QR κωδικό. Απλώς θα πρέπει να υφίσταται την ταλαιπωρία, όταν θέλουν να ξαναβγούν, να πρέπει να ξανακάνουν τεστ», δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης προανήγγειλε την αποστολή νέων SMS τις επόμενες ημέρες σε όσους έχουν κάνει εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό.

Πηγή: patrastimes.gr