Η διαδικασία του εμβολιασμού δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελαν οι Αρχές της Γερμανίας. Βάσει ενός εσωτερικού εγγράφου του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας, το οποίο επικαλείται η ηλεκτρονική πύλη ειδήσεων Business Insider και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλα τα ομοσπονδιακά κρατίδια προφανώς θα λάβουν ξανά νέες παρτίδες του εμβολίου για τον κορονοϊό από τις Pfizer / Biontech στις 11 Ιανουαρίου.

Μέχρι την Τετάρτη είχαν παραδοθεί 275 κουτιά με 4.875 δόσεις εμβολίου το καθένα στα κρατίδια: 31 κουτιά το Σάββατο, 107 τη Δευτέρα, 137 την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση του υπουργείου Υγείας, η επόμενη παράδοση δεν θα πραγματοποιηθεί έως περίπου τα μέσα Ιανουαρίου. Στις 11 Ιανουαρίου, θα παραδοθούν και πάλι άλλα 137 κουτιά, ήτοι συνολικά περίπου 668.000 δόσεις εμβολίου. Άλλες παραδόσεις με 137 κουτιά θα πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα.

Στις 16 Φεβρουαρίου, την τελευταία ημερομηνία παράδοσης η οποία αναφέρεται στο έγγραφο, θα έχουν παραδοθεί συνολικά 1.097 κουτιά ή περίπου 5,34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της BioNTech. Αυτά είναι αρκετά για τον εμβολιασμό περίπου 2,7 εκατομμυρίων ανθρώπων κατά του κορονοϊού.

Τα κρατίδια του Βερολίνου και του Βρανδεμβούργου είχαν ήδη ανακοινώσει την Τετάρτη το μεσημέρι ότι δεν θα λάβουν εμβόλιο την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Το SPD κατηγορεί το Σπαν για παραλείψεις στον εμβολιασμό
Ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), Λαρς Κλίνγκμπάιλ, κατηγορεί τον χριστιανοδημοκράτη (CDU) υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, για παραλείψεις στην οργάνωση των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού

«Βρισκω το χάος γύρω από τον εμβολιασμό εξοργιστικό. Ο Σπαν μιλά για σύγχυση σε ομοσπονδιακό επίπεδο και δείχνει με το δάκτυλο τα κρατίδια. Ο ίδιος ο υπουργός (όμως) είχε μήνες στη διάθεσή του για να προετοιμάσει την προγραμματισμένη έναρξη του εμβολιασμού. Του δόθηκαν επαρκείς αρμοδιότητες γι’ αυτό», είπε σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Rheinische Post.

«Η έναρξη του εμβολιασμού έπρεπε να είναι ένα σημείο καμπής σε αυτήν την πανδημία και να δώσει στους ανθρώπους την ελπίδα ότι θα βγούν από την κρίση. Εάν τώρα δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το κράτος δεν έχει υπό έλεγχο αυτό το καθήκον του, τότε δεν αυξάνει ακριβώς την εμπιστοσύνη των πολιτιών στον εμβολιασμό. Είναι καθήκον του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του εμβολιασμού», πρόσθεσε ο Κλίνγκπάιλ.

Τόνισε δε ότι «δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν. Καθυστερήσαμε ήδη το καλοκαίρι με την στρατηγική των διαγνωστικών τεστ για όσους επιστρέφουν από ταξίδια, ο εμβολιασμός πρέπει τώρα να αποβεί επιτυχής», όπως είπε.

Υπουργείο Υγείας: Oι επόμενες παραδόσεις εμβολίων στις 8 Ιανουαρίου
Μετά από τις διαμαρτυρίες πολλών ομοσπονδιακών κρατιδίων για τη διακοπή παράδοσης εμβολίων την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας υπόσχεται τώρα παραδόσεις. «Καταφέραμε να συμφωνήσουμε με την BioNTech ότι η επόμενη παράδοση θα πραγματοποιηθεί όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα, στις 8 ιανουαρίου 2021», ανακοίνωσε.

«Όπως είχε προγραμματιστεί, έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής από την BioNTech και την Pfizer 1,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της BioNTech, οι παραδόσεις θα καλύψουν επίσης την 1η εβδομάδα του Ιανουαρίου. Μετά τις 8 Ιανουαρίου, η επόμενη παράδοση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου και μετά θα γίνεται κάθε εβδομάδα, τις Δευτέρες. Αρχικά θα παραδίδονται περίπου 670.000 δόσεις την εβδομάδα», διευκρίνισε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Προηγουμένως, η υπουργός Υγείας της Βαυαρίας, Μέλανι Χουμλ, είχε διαμαρτυρηθεί ότι αντίθετα με την προηγούμενη υπόσχεση, το κρατίδιό της πιθανότατα δεν θα λάβει εμβόλια την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου: «Mου είναι ακατανόητο πώς είναι δυνατόν να παραλειφθεί μια ολόκληρη παράδοση μετά από τόσο μεγάλο αριθμό μολύνσεων. Οι δόσεις εμβολιασμού που μας είχαν υποσχεθεί είχαν ήδη προγραμματιστεί στα κέντρα εμβολιασμού μας », δήλωσε. Τα κρατίδια του Βρανδεμβούργου και του Βερολίνο επέκριναν και αυτά την διακοπή των παραδόσεων του εμβολίου.

Κατά το Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 78.000 άτομα στη Γερμανία.

Πηγή: patrastimes.gr