Η Γερμανία σχεδιάζει πλήρη αναστολή πτήσεων προς το εσωτερικό της, εισάγοντας ταυτόχρονα αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους, με στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο Ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ (CSU) δήλωσε στην Bild:

«Η απειλή που θέτουν οι πολυάριθμες μεταλλάξεις του ιού απαιτεί επίσης να εξετάσουμε δραστικά μέτρα και να τα συζητήσουμε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

«Αυτό περιλαμβάνει σημαντικά αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους, ειδικά στα σύνορα σε περιοχές υψηλού κινδύνου, αλλά και τη μείωση της εναέριας κυκλοφορίας στη Γερμανία σχεδόν στο μηδέν, όπως κάνει σήμερα το Ισραήλ για να αποτρέψει την εισαγωγή της μετάλλαξης του ιού», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Bild, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε προηγουμένως επικρίνει τη διαχείριση της κρίσης σε μια εσωτερική τηλεδιάσκεψη με ηγέτες της Ένωσης από τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις. Η Μέρκελ λέγεται ότι απαίτησε, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό της εναέριας κυκλοφορίας, ώστε να μην μπορεί κανείς να φτάσει οπουδήποτε.

Η καγκελάριος λέγεται επίσης ότι επέκρινε τα ταξίδια στο εξωτερικό πολλών Γερμανών. Κάθε Χριστούγεννα, 50.000 άτομα πηγαίνουν στις Καναρίους Νήσους και τις Μαλδίβες. «Γιατί δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε τα ταξίδια;», λέγεται ότι ρώτησε. Πρόσθεσε επίσης ότι η Γερμανία χρειάζεται ένα σκληρότερο συνοριακό καθεστώς.

»Τα ταξίδια είναι δικαίωμα, όχι πολιτικό προνόμιο»
Οι σκέψεις αυτές, που φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου να υλοποιηθούν, συνάντησαν την αντίδραση της Γερμανική Ένωσης Ταξιδιών (DRV). «Δεν χρειαζόμαστε περαιτέρω στιγματισμό των ταξιδιών, αλλά μια πραγματική συζήτηση», απαιτεί η Ένωση σε μια έκθεση. Τα τουριστικά ταξίδια έχουν ήδη σταματήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου λόγω κυβερνητικών αποφάσεων και ο τομέας των επαγγελματικών ταξιδιών έχει δεχθεί σωρεία περιορισμών. Το DRV ζητάει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι η ελευθερία του ταξιδιού είναι θεμελιώδες δικαίωμα και όχι κάποιο πολιτικό προνόμιο που πρέπει να χορηγηθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μέρκελ, μαζί με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομοσπονδιακά κράτη, αποφάσισαν να παρατείνουν το λοκντάουν μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, εν μέρει λόγω των πιθανών συνεπειών της εξάπλωσης της μετάλλαξης με υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης.

Πηγή: patrastimes.gr