Το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού θα φανεί όταν θα έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού, δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ και ζήτησε από τους πολίτες να συνεχίσουν την προσπάθεια.

«Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τον έλεγχο της πανδημίας. Καταναλώνουμε μεγάλες δυνάμεις προκειμένου να κρατήσουμε ένα μπαλόνι γεμάτο αέρα κάτω από το νερό», δήλωσε ο κ. Βίλερ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το αυξανόμενο ποσοστό εμβολιασμών θα φέρει πολύ αισθητή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στο άμεσο μέλλον. Έως ότου όμως μπορέσουμε να απαλλαγούμε σε μεγάλο βαθμό από μέτρα και κανόνες, το ποσοστό των ανοσοποιημένων ατόμων στον πληθυσμό πρέπει να υπερβαίνει το 80%. Ακόμα και τότε όμως, θα εξακολουθούν να υπάρχουν κρούσματα, όχι όμως και άλλα κύματα κορονοϊού. Τότε θα έχουμε την πανδημία υπό έλεγχο», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί στην Γερμανία το 31,5% τουλάχιστον με μία δόση, ενώ και τις δύο δόσεις έχει λάβει το 8,8%.

«Υπομονή και προσεκτικά βήματα ανοίγματος»

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο μέτωπο της καταπολέμησης της πανδημίας, ο Λόταρ Βίλερ, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) επιμένει να συνεχιστεί η υπομονή και να γίνονται προσεκτικά βήματα ανοίγματος.

«Η τωρινή εξέλιξη με τη μείωση των κρουσμάτων, την ελαφρά μείωση της πληρότητας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των ολοένα και περισσότερων εμβολιασμών δίνει την ελπίδα ότι σύντομα θα μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία. Ωστόσο, τα μέτρα για τη μείωση των επαφών και η συμμόρφωση με τους κανόνες παραμένουν αναγκαία», δήλωσε σήμερα ο Λόταρ Βίλερ στο Βερολίνο.

«Η πανδημία είναι σαν ένα φουσκωμένο μπαλόνι που κρατάμε όλοι μαζί κάτω από την επιφάνεια του νερού. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια. Εάν όλα τα μέτρα αρθούν ξαφνικά, ο ιός θα εξαπλωθεί γρήγορα. Για να μείνουμε στην εικόνα: Εάν αφήσουμε τώρα το μπαλόνι, θα βγει πάνω από την επιφάνεια του νερού. Δεν επιτρέπεται λοιπόν να χαλαρώνουμε τα μέτρα χωρίς στόχευση», τόνισε.

«Ωστόσο, με την αύξηση των εμβολιασμών από εβδομάδα σε εβδομάδα, ορισμένα μεμονωμένα μέτρα θα μπορούσαν επίσης να αποσυρθούν σταδιακά. Το μπαλόνι, για να το πούμε παραστατικά, χάνει αργά αέρα, και χρειάζεται όλο και λιγότερη δύναμη για να το συγκρατήσουμε. Το μπαλόνι όμως έχει ακόμα αρκετό αέρα. Πρέπει επομένως, να προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί και να ανοίγουμε με ελεγχόμενο τρόπο», τόνισε.

Πηγή: patrastimes.gr