Για συνολικά εννέα ποινικά αδικήματα για τα οποία έχουν κριθεί ένοχοι και έχουν καταδικαστεί σε «βαριές» ποινές κάθειρξης, θα βρεθούν σήμερα ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, οι τρεις αλλοδαποί Αλβανικής καταγωγής που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση απόπειρας δολοφονίας 29χρονου κομμωτή στη Ρόδο.

Όπως είναι γνωστό, στην υπόθεση κατηγορούνται τρεις αλλοδαποί Αλβανικής καταγωγής ηλικίας 35, 30 και 28 ετών αντίστοιχα, στους οποίους είχαν ασκηθεί βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για:

• Ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας
• Ηθική αυτουργία σε απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας
• Απόπειρα ανθρωποκτονίας
• Απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας

• Διακεκριμένη περίπτωση κλοπής
• Ψευδή παράσταση στην Αρχή για τέλεση κακουργήματος
• Διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
• Παράνομη οπλοκατοχή
• Ψευδορκία μάρτυρα κατ’ εξακολούθηση.

Για όλες αυτές τις κατηγορίες πρωτόδικα οι τρεις αλλοδαποί ένοχοι χωρίς να τους αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό, ενώ κατηγορούνταν και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για την οποία και απαλλάχθηκαν.

Η υπόθεση (πρωτόδικα), ξεκίνησε να εκδικάζεται από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου τον Φεβρουάριο του 2019 και τον Απρίλιο του ίδιου έτους εκδόθηκε η απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο 30χρονος Αλβανός, καθώς και οι δύο συμπατριώτες του ηλικίας 35 και 28 ετών αντίστοιχα κρίθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκαν «βαριές» ποινές που έστειλαν στη φυλακή τον 35χρονο και τον 30χρονο.

Ειδικότερα, ο 35χρονος αλλοδαπός ο οποίος φέρεται και ως ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε συνολική ποινή κάθειρξης 23 ετών, φυλάκιση 10 μηνών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 10.500 ευρώ, ο 30χρονος συμπατριώτης του σε συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών και φυλάκιση 4 μηνών, ενώ στον 28χρονο επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 5 ετών και φυλάκιση 7 μηνών.

Το πρωτόδικο δικαστήριο με την ίδια απόφασή του, έδωσε ανασταλτικό ως προς την έφεση με αποτέλεσμα μόνο στον 28χρονο με τον όρο της εμφάνισής του μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ενώ ο 35χρονος και ο 30χρονος οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Στη δίκη παραστάθηκαν, ως συνήγορος πολιτικής αγωγής ο κ. Μανώλης Κουτσούκος, και ως συνήγοροι υπεράσπισης οι κ.κ. Νίκος Πατεράκης και Μηνάς Τσέρκης (για τον 35χρονο Αλβανό), Στέλιος Κιουρτζής (για τον 30χρονο Αλβανό) και Στέλιος Αλεξανδρής (για τον 28χρονο Αλβανό).

Η απόπειρα δολοφονίας
Όλα έγιναν στις 11.30 βράδυ της 15ης Ιανουαρίου 2018. Ο συνέταιρος μαζί με τον θείο και τον ξάδελφό του βγήκαν από το κομμωτήριο και κατευθύνθηκαν προς τα οχήματά τους για να πάνε σπίτια τους. Οι δύο Αλβανοί ηλικίας 30 και 28 ετών ήταν ήδη κρυμμένοι πίσω από θάμνους για να μην γίνουν αντιληπτοί. Ο 29χρονος συνιδιοκτήτης του κομμωτηρίου μπήκε πρώτος στο αυτοκίνητό του και κάθισε στη θέση του οδηγού περιμένοντας να εισέλθει στο όχημα και ο θείος του και να καθίσει στη θέση του συνοδηγού. Εκείνη την ώρα ο 30χρονος κατηγορείται ότι πυροβόλησε σε ευθεία βολή προς τον 29χρονο οδηγό. Η σφαίρα έσπασε το παρμπρίζ του αυτοκινήτου αλλά ευτυχώς δεν πέτυχε τον 29χρονο καθώς πέρασε από δίπλα του. Στη συνέχεια ο 30χρονος επιχείρησε εκ νέου να πυροβολήσει αλλά δεν τα κατάφερε καθώς το όπλο έπαθε εμπλοκή οπότε και τράπηκε μαζί με τον 28χρονο σε φυγή!

Η αστυνομία που επιλήφθηκε της υπόθεσης άρχισε να την διερευνά, ωστόσο δεν είχε καταλήξει σε συμπεράσματα τέτοια που να βοηθήσουν στη διαλεύκανσή της. Τελικά αυτό επιτεύχθηκε με αφορμή ένα δεύτερο περιστατικό που σημειώθηκε στις αρχές Απριλίου 2018. Ο 35χρονος Έλληνας με Αλβανική καταγωγή, με τη βοήθεια των συνεργών του, φέρεται να «σκηνοθέτησε» ένοπλη σε βάρος του ληστεία, καταγγέλλοντας ψευδώς ότι άγνωστοι δράστες, με καλυμμένα χαρακτηριστικά, τη Δευτέρα του Πάσχα του 2018 τον ακινητοποίησαν, με την απειλή όπλου, μέσα σε επαγγελματικό του χώρο, δηλαδή στο κομμωτήριο, και αφού παραβίασαν το χρηματοκιβώτιο και αφαίρεσαν το περιεχόμενο, διέφυγαν πυροβολώντας για εκφοβισμό. Μάλιστα τη «ληστεία» σε βάρος του την κατήγγειλε ο ίδιος το βράδυ της 9ης Απριλίου 2018 καλώντας στην Άμεσο Δράση (100) της αστυνομίας!

Καθώς από την αρχή κάτι δεν «κολλούσε» στους αστυνομικούς ξεκίνησαν την προανάκριση και τελικά διαπίστωσαν ότι τα δύο αυτά περιστατικά συνδέονταν μεταξύ τους, με ηθικό αυτουργό τον 35χρονο Αλβανό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν στη συνέχεια και περιλαμβάνονται και στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο 35χρονος φερόμενος ως «εγκέφαλος» που διατηρούσε κομμωτήριο, έγινε συνέταιρος με έναν πλούσιο υπερήλικα Έλληνα πρώην ξενοδόχο του νησιού μας, που είχε έναν 29χρονο βαφτισιμιό από την Αλβανία και τον έκανε και εκείνον συνέταιρο. Κάποια στιγμή, ο πλούσιος συνέταιρος φέρεται να έδωσε συνολικά 400.000 ευρώ σε μετρητά στον 35χρονο κομμωτή με καταγωγή από την Αλβανία, να τα φυλάξει στο χρηματοκιβώτιο της επιχείρησης.

Εκείνος εν αγνοία του συνεταίρου του άρχισε να τα υπεξαιρεί και να τα χρησιμοποιεί για τον δικό του πολυτελή βίο.

Έτσι, θέλησε κάποια στιγμή να βγάλει από τη μέση τον βαφτισιμιό του συνεταίρου του και να μείνει μόνος με τον πλούσιο νονό του για αυτό στις 15 Ιανουαρίου 2018 βραδινές ώρες, ο 30χρονος Αλβανός, με το πιστόλι που του έδωσε ο κομμωτής, πυροβόλησε τον 29χρονο βαφτισιμιό, ο οποίος βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο, χωρίς να πετύχει τον σκοπό του, καθώς το όπλο υπέστη εμπλοκή. Ως συνεργός στην πράξη αυτή κατηγορείται ο 28χρονος Αλβανός.
Ο 35χρονος φέρεται να ήθελε σταδιακά να βγάλει εντελώς από τη «μέση» και τον πλούσιο Έλληνα νονό του 29χρονου Αλβανού για αυτό και σκηνοθέτησε τη ληστεία με την οποία και παράλληλα θα μπορούσε να δικαιολογήσει την απώλεια των χρημάτων.

Επιπρόσθετα, ο 35χρονος κατηγορείται ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2017 έως και τον Απρίλιο του 2018 προμηθεύτηκε με 544 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 47,4 γραμμάρια κοκαΐνης και γεμιστήρα πολεμικού όπλου, τα οποία τοποθέτησε – «φύτεψε» στην κατοικία των δύο συνεταίρων του, στους 29χρονου κομμωτή και στου 73χρονου πλούσιου Έλληνα νονού, για να τους ενοχοποιήσει.
πηγή: rodiaki.gr

Πηγή: patrastimes.gr