Κατακερματισμένη απάντηση στις οικονομικές πτυχές της κρίσης με τον κορονοϊό και γεωπολιτικούς διαχωρισμούς που δεν βοηθούν επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως προειδοποιεί ο Γκουτέρες, σύμφωνα με τους Financial Times, τους οποίους επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο κόσμος αντιμετωπίζει έντονα ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους εξαιτίας της κρίσης του νέου κορονοϊού, τα οποία δεν έχουν κατανοηθεί ή αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

«Η απάντηση στην COVID-19 και στις οικονομικές πτυχές (της κρίσης) είναι κατακερματισμένη και οι γεωπολιτικοί διαχωρισμοί δεν βοηθούν» δήλωσε ο Γκουτέρες στους FT.

Χώρες όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική έχουν δανειστεί σε μεγάλο βαθμό από εσωτερικούς δανειστές παρά από ξένους επενδυτές με επιτόκια πολύ πιο ψηλά από αυτά που είναι διαθέσιμα σε πλούσιες χώρες, καθιστώντας τους κινδύνους λιγότερο ορατούς από προηγούμενες κρίσεις χρέους αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με τον Γκουτέρες.

«Δανείζονται ουσιαστικά από την εσωτερική αγορά, αλλά η διάρκεια μέχρι την ωρίμανση μειώνεται» σημείωσε ο Γκουτέρες στις δηλώσεις που έκανε στους FT.

«Αυτό είναι μια πολύ κακή ένδειξη» υπογράμμισε.

Πηγή: patrastimes.gr