Μια νέα μετα-ανάλυση ερευνών που δημοσιεύτηκε στο Diabetologia συνδέει τους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19. Οι ερευνητές μελέτησαν 22 έρευνες που αφορούσαν 17.687 ασθενείς. Πρόκειται για την πρώτη επισκόπηση και μετα-ανάλυση που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά μελέτες παρατήρησης που διερευνούν φαινότυπους σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και νόσησαν σοβαρά ή έχασαν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού. Όσο η έρευνα θα βρίσκεται σε εξέλιξη, τα στοιχεία θα ανανεώνονται από τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακύπτουν, οι άντρες με σακχαρώδη διαβήτη είχαν 28% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από κορωνοϊό σε σύγκριση με τις γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, οι ασθενείς άνω των 65 ετών που είχαν σακχαρώδη διαβήτη διέτρεχαν εώς και τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με τα νεότερα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Με κάθε αύξηση της ηλικίας κατά 5 χρόνια, ο κίνδυνος θανάτου λόγω επιπλοκών από κορωνοϊού για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη αυξανόταν κατά 43%.

Ποιοι λόγοι όμως οφείλονται σε αυτή την αυξημένη θνητότητα από κορωνοϊό; Αν και μόλις 22 μελέτες διερεύνησαν τους παράγοντες που σχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη και τον κορωνοϊό, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα παίζουν κάποιο ρόλο, αν και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Για το γεγονός που είναι βέβαιοι πάντως οι επιστήμονες είναι ότι όσοι ασθενείς λάμβαναν ινσουλίνη ήταν 75% πιο πιθανό να καταλήξουν από τη λοίμωξη COVID-19 σε σύγκριση με όσους δεν έκαναν χρήση ινσουλίνης. Αντίθετα, όσοι ασθενείς λάμβαναν θεραπεία μετφορμίνης (συνήθως από ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2), είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν από COVID-19 σε σύγκριση με εκείνους που δε λάμβαναν μετφορμίνη. Επιπλέον, ορισμένα υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό και στους ασθενείς με διαβήτη, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η χρόνια νεφρική νόσος και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Συμπερασματικά, η συγγραφέας της έρευνας Sabrina Schlesinger από το Κέντρο Ερευνών για το Διαβήτη του Πανεπιστημίου του Ντύσσελντορφ στη Γερμανία δήλωσε: «Το φύλο, η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα, καθώς και η χρήση ινσουλίνης συσχετίστηκαν με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου και σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό ενώ η χρήση μετφορμίνης συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό».

Πηγή: patrastimes.gr