Δουλειά έπιασαν τα «ηλεκτρονικά σφυριά», που από την 1η Σεπτεμβρίου μπήκαν ξανά στο προσκήνιο, μετά την αναστολή τους στο πλαίσιο μεταξύ άλλων και των μέτρων για τον κορονοϊό.

Το πρόγραμμα πλειστηριασμών αναμένεται να «τρέξει» με γοργούς ρυθμούς, με τις τράπεζες -σύμφωνα με πληροφορίες- να έχουν ζητήσει μείωση της τιμής εκκίνησης προκειμένου να διευκολύνεται η επίτευξη αποτελέσματος. Ηδη για την πρώτη εβδομάδα του μήνα είχαν προγραμματιστεί 628 πλειστηριασμοί, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα eauction.gr.

Ανάμεσα σε δεκάδες πολίτες, την αγωνία των πλειστηριασμών καλούνται να περάσουν γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου, άνθρωποι που δημιούργησαν αμύθητες περιουσίες στα χρόνια της οικονομικής ευρωστίας και πλέον βουλιάζουν στη δίνη των χρεών.

Παπασωτηρίου: Ηταν Μάιος του 2016 όταν γράφτηκε το τέλος στην αλυσίδα βιβλιοπωλείων Παπασωτηρίου, όταν και το τελευταίο κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου κατέβασε ρολά. Πλέον ο Γιώργος και η Αλεξάνδρα Παπασωτηρίου έρχονται αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς των περιουσιακών τους στοιχείων, καθώς στις 7 Οκτωβρίου βγαίνει στο ηλεκτρονικό σφυρί η βίλα της οικογένειας στο Ψυχικό. Η τιμή εκκίνησης έχει ορισθεί στις 985.000 ευρώ για ένα ακίνητο με έκταση 300 τ.μ., το οποίο διαθέτει πισίνα και έναν κήπο ασύλληπτης ομορφιάς με πολλά καλλωπιστικά δένδρα και κηποτεχνίες.

Παναγιώτης Ψυχάρης: Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας που βγαίνουν κατά καιρούς στο ηλεκτρονικό σφυρί, στις 23 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πλειστηριαστούν δύο σπίτια του Παναγιώτη Ψυχάρη, για χρέη ύψους 500.000 ευρώ σε τράπεζα. Πρόκειται για μια βίλα στο Παλαιό Ψυχικό με την τιμή πρώτης προσφοράς να ξεκινά από τα 2.400.000 ευρώ, καθώς και για τέσσερις θέσεις στάθμευσης εμπορικής αξίας 65.000 ευρώ.

Αμαλία Βαρδινογιάννη: Για ακόμα μία φορά βγαίνει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στις 30 Σεπτεμβρίου η εντυπωσιακή μονοκατοικία της Αμαλίας-Αναστασίας Βαρδινογιάννη, για οφειλή 500.000 ευρώ. Η υπερπολυτελής μονοκατοικία αποτελείται από υπόγειο, το οποίο περιλαμβάνει οκτώ αποθήκες συνολικής επιφάνειας σχεδόν 95 τ.μ. και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτου 50 τ.μ., ενώ το υπόλοιπο οίκημα εκτείνεται σε 3 ορόφους συνολικής έκτασης 408,88 τ.μ. Η κόρη του Σήφη Βαρδινογιάννη έχει εμπλακεί σε μια ιστορία υπέρογκου δανεισμού της ΑΝΕΚ, της οποίας είναι πρόεδρος και μεγαλομέτοχος ελέγχοντας περίπου το 26%.

Raxevsky: Η ώρα μηδέν για τον Γιώργο Μουρτζούχο και τον γιο του έρχεται το φθινόπωρο, καθώς στις 7 Οκτωβρίου βγαίνει σε πλειστηριασμό το πολυτελές διαμέρισμα στο Καστρί, έκτασης 339 τ.μ., το οποίο διαθέτει μεταξύ άλλων λίβινγκ ρουμ, τραπεζαρία, τρεις κοιτώνες, δύο λουτρά, αποδυτήριο (dress room) και βεστιάριο, με τιμή πρώτης προσφοράς 780.000 ευρώ.

Ολα ξεκίνησαν με μια μικρή βιοτεχνία που άνοιξε ο παππούς της Ελενας Ραξέφσκι. Οταν εκείνος αποσύρθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’50 παραδίδοντας τα ηνία της εταιρίας στα παιδιά του, η εγγονή του Ελένη μαζί με τον σύζυγό της Γιώργο Μουρτζούχο αποφάσισαν το 1976 να ιδρύσουν την εταιρία Helen’s Club S.A., εξάγοντας σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 το ζευγάρι μπήκε δυναμικά και στη λιανική πώληση και το πρώτα καταστήματα Raxevsky σε Κολωνάκι και Πατησίων ήταν γεγονός. Η επιτυχία ήταν τέτοια, που μετά το 1990 η εταιρία εξαπλώθηκε σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Μέχρι τη στιγμή που η Ελενα Ραξέφσκι θα ασθενήσει και θα φύγει από τη ζωή, αφήνοντας πίσω τον Γιώργο Μουρτζούχο και τα παιδιά τους. Εκείνος θα αναλάβει την εταιρία, ενώ το 2004 θα γνωρίσει τη δεύτερη σύζυγό του, Ιρέν. Τα καταστήματα πολλαπλασιάζονται μέσω franchise και το ζευγάρι διάγει πολυτελή βίο, επιχειρώντας οικονομικά ανοίγματα. Το 2010 οι πωλήσεις θα πέσουν στα 5 εκατ. ευρώ και τα 55 καταστήματα της εταιρίας θα μειωθούν στο μισό. Ο Γιώργος Μουρτζούχος αναζητούσε το… φιλί της ζωής που δεν δόθηκε πότε…

Μποτρίνι-Etrusco: Αναπάντεχη μοιάζει η είδηση πλειστηριασμού του διασημότερου εστιατορίου της χώρας, αφού -όπως φαίνεται από τη σελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών- το βραβευμένο με αστέρι Μichelin εστιατόριο του Εκτορα Μποτρίνι θα βγει στις 30 Σεπτεμβρίου στο ηλεκτρονικό σφυρί. Ειδικότερα, το ακίνητο στο οποίο στεγάζεται το πολυβραβευμένο Etrusco και βρίσκεται στο όνομα της μητέρας του διάσημου σεφ, θα πλειστηριαστεί για 100.000 ευρώ σε υπό εκκαθάριση τραπεζικό ίδρυμα, με τιμή εκκίνησης τις 390.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως φαίνεται από το έγγραφο, αναμένεται να πλειστηριαστούν τόσο η διώροφη κατοικία που βρίσκεται εντός του οικοπέδου στην Κάτω Κορακιάνα της Κέρκυρας όσο και το δημοφιλές εστιατόριο.

Αικατερίνη Ζηρίδη: Μετά την πτώχευση των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, στις 21 Οκτωβρίου θα δει την πολυτελή της μεζονέτα να βγαίνει στο σφυρί η Αικατερίνη Ζηρίδη, η οποία είχε διαδεχθεί τον πατέρα της Γεώργιο στα ηνία των εκπαιδευτηρίων. Η πολυτελής κατοικία στα βόρεια προάστια, που έχει τιμή πρώτης προσφοράς 590.000 ευρώ, είναι έκτασης 336 τ.μ., διαθέτει μεταξύ άλλων playroom, κελάρι και δωμάτιο-ντουλάπα.

Αλέξανδρος Μαμιδάκης: Η κατάρρευση της Mamidoil-JetOil (δημιούργημα του Κυριάκου Μαμιδάκη και των αδελφών του) έχει φέρει τα παιδιά του Ειρήνη και Αλέξανδρο σε δεινή οικονομική θέση. Ο γιος του Κυριάκου Μαμιδάκη θα δει για πολλοστή φορά να γίνεται προσπάθεια πλειστηριασμού του ακινήτου στην περιοχή της Πολιτείας για 1,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια πολυτελή μεζονέτα, συνολικής επιφάνειας 429 τ.μ., με εσωτερική πισίνα, εξωτερική πισίνα 40 τ.μ., πάρκινγκ και αποθήκες, η οποία βγαίνει στο σφυρί στις 10 Μαρτίου 2021.

Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Αντιμέτωπος για πολλοστή φορά με τον πλειστηριασμό του δικηγορικού του γραφείου βρίσκεται ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Στις 7 Οκτωβρίου αναμένεται ο πλειστηριασμός του ιστορικού γραφείου με τιµή εκκίνησης 575.000 ευρώ. Το ακίνητο βαρύνεται µε προσηµείωση τράπεζας ύψους 720.000 ευρώ, υποθήκη υπέρ της ∆ΟΥ Αθηνών ύψους 851.000 ευρώ που εγγράφηκε το 2014 και δύο αναγκαστικές κατασχέσεις συνολικού ύψους 879.000 ευρώ.

Πηγή: patrastimes.gr