Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, το άνοιγμα της αγοράς αλλά και των σχολείων μίλησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη την Παρασκευή (14/1) η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Ελένη Γιαμαρέλλου.

«Υπάρχει μια βαθμιαία βελτίωση αν και όχι αυτή που θα θέλαμε να έχουμε» ανέφερε μιλώντας στο “Mega”.

Η ίδια υπενθύμισε ότι τον Νοέμβριο και σχεδόν τον μισό Δεκέμβριο ανακοινώναμε περισσότερα από 2.500 κρούσματα την ημέρα. «Σήμερα και αύριο θα έχουμε τα αποτυπώματα που αφορούν την Πρωτοχρονιά» είπε.

«Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα έχουν μια σταθεροποίηση, οπότε θα συζητήσουμε τι θα γίνει με το λιανεμπόριο» δήλωσε.

Αναφερόμενη στο ζήτημα για το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε ότι δεν γίνεται να κάνουμε πολλές κινήσεις μαζί.

Ασφαλές τo click away
Από πλευράς επιδημιολογικής ξεκαθάρισε πως από Δευτέρα δεν γίνεται να ανοίξει το λιανεμπόριο παράλληλα με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς αν αυξηθούν ταυτόχρονα τα κρούσματα δεν θα γνωρίζουμε τι θα το έχει προκαλέσει.

Σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις που έχουν γίνει σχετικά με το click away και την κινητικότητα, οι δείκτες δεν είναι υψηλοί, αλλά 2-3% δήλωσε η Ελένη Γιαμαρέλλου.

«Αυτό σημαίνει ότι η έξωθεν αγορά έχει ασφάλεια» είπε και συμπλήρωσε: «Είναι το παράδειγμα του συγχρωτισμού τα σουπερμάρκετ, αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε. Ενώ στο λιανεμπόριο, όταν δεν μιλάμε για τεράστια μαγαζιά και σε περίπτωση που εφαρμοστεί το click-in, σε αυτή την περίπτωση θα είναι καθορισμένα ραντεβού όποτε θα υπάρξει μια τάξη».

Τι θα γίνει με τα Πανεπιστήμια
«Το άνοιγμα των πανεπιστημίων εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Πέρυσι τον Μάρτιο άνοιξαν τα πανεπιστήμια για τις εξετάσεις και ορισμένα μαθήματα αλλά όχι ευρέως. Εξαρτόμαστε από τους δείκτες» ξεκαθάρισε η κ. Γιαμαρέλλου.

«Στους φοιτητές τα τηλεμαθήματα μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία, αρά δεν έχουμε λόγο να βιαστούμε, όπως με το Δημοτικό που σκεφτόμαστε ότι το παιδί αν χάσει τα μαθήματα δια ζώσης αυτό μπορεί να έχει συνέπειες από ψυχολογικής και ψυχολογικής πλευράς» συμπλήρωσε.

Πηγή: patrastimes.gr