Διευκρινήσεις αναφορικά με το πώς θα λειτουργεί και πού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Freedom Pass ή Κάρτα Ελευθερίας, που διαθέτει η κυβέρνηση στους νέους 18-25 που εμβολιάζονται, έδωσε μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα Mega ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

«Το μέτρο ισχύει και για τους ήδη εμβολιασμένους»
Αναφορικά με το πώς πάρθηκε η απόφαση για το εν λόγω κίνητρο στους νέους, ο κ. Γιατρομανωλάκης τόνισε ότι «Αυτό είναι ένα μέτρο που ισχύει και για αυτούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Οπότε δεν πρόκειται για δωροδοκία, ούτε θεωρούμε ότι θα αποτελέσει καταλύτη από μόνο τους για να πάει κάποιος να εμβολιαστεί. Θεωρώ όμως ότι θα επισπεύσει τη διαδικασία, και θα κάνει και κάποιους ανθρώπους να ενεργοποιηθούν, να δραστηριοποιηθούν. Είναι και ένας τρόπος να δώσουμε ενίσχυση σε κλάδους που έχουν πληγεί από την πανδημία, όπως είναι ο τουρισμός ή ο πολιτισμός, φέρνοντας σε αυτούς ένα από τα πιο ενεργά κοινά που είναι οι νέοι».

«Είναι μια κάρτα προπληρωμένη που αφαιρείς χρήματα κατά τη χρήση της. Θα είναι μια ειδική κάρτα, δε θα προστεθεί το ποσό σε υφιστάμενη κάρτα που έχει κάποιος. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους χώρους πολιτισμού ή στις υπηρεσίες τουρισμού και τις μεταφορές», εξήγησε ο ίδιος.

Από την πρώτη δόση το Freedom Pass
«Από την πρώτη δόση έχεις δικαίωμα να αποκτήσεις το πάσο. Θα είναι σε ψηφιακή μορφή, στα κινητά τηλέφωνα των νέων που θα τη δικαιούνται, και με το που θα γίνεται ο εμβολιασμός, θα δίνονται τα χρήματα», συνέχισε ο κ. Γιατρομανωλάκης

«Με το που θα γίνεται ο εμβολιασμός, κάθε νέος που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 18-25 θα λαμβάνει ειδοποίηση ότι μπορεί να την ενεργοποιήσει την κάρτα, και θα του δίνονται οδηγίες για το πώς θα μπορεί να την κατεβάσει στο κινητό του. Υπάρχει μέριμνα και για εκείνους που δε θα έχουν έξυπνη συσκευή, αλλά με τα δεδομένα που έχουμε θεωρούμε ότι η πλειοψηφία θα μπορέσει να την αξιοποιήσει από το κινητό της», πρόσθεσε.

Απαντώντας στο γιατί η κάρτα αυτή δίνεται μόνο στις συγκεκριμένες ηλικίες, ο κ. Γιατρομανωλάκης απάντησε ότι «Οι ηλικίες αυτές, οι 18-25, είτε δεν ήταν καθόλου στην αγορά εργασίας την περίοδο του κοροναϊού, είτε ήταν σπουδαστές, ή εκτός του πλαισίου που υπήρχε μέριμνα για την οικονομία. Ταλαιπωρήθηκαν πολύ, ένιωσαν έντονα στο πετσί τους τους περιορισμούς και αυτή ήταν η αφετηρία της σκέψης. Αυτή η ομάδα πάγωσε τη ζωή της, τις σπουδές της, με ένα περίεργο και βίαιο τρόπο, άλλαξε συνήθειες σε μία νύχτα, και για αυτό έγινε αυτή η ενέργεια».

Πού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Freedom Pass
Όπως εξήγησε ο κ. Γιατρομανωλάκης, η Κάρτα Ελευθερίας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά δραστηριοτήτων.

«Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους ή υπηρεσίες πολιτισμού, όπως μια παράσταση, ένα μουσείο, έναν αρχαιολογικό χώρο ή σινεμά. Έχουμε εστιάσει σε δραστηριότητες που προϋποθέτουν και υψηλή συνάθροιση κοινού. Μπορεί να πληρώσει Μέσα Μεταφοράς, καταλύματα τουριστικά κάθε φύσης. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα στο οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα 150 ευρώ. Για σκοπούς τουριστικούς και πολιτιστικούς», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν ακόμα περιορισμοί που συνδέονται με την πανδημία, αλλά έχει ανέβει το όριο πληρότητας στα θέατρα, εξαρτάται και από τον αριθμό θέσεων που έχει ένα θέατρο, αλλά σαφώς μιλάμε για περισσότερο κόσμο από αυτόν που είχαμε πριν. Αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτοί οι εξωτερικοί χώροι για θέατρο, συναυλίες, χορό και θερινά σινεμά, ενώ από 1η Ιουλίου θα λειτουργούν και τα χειμερινά σινεμά, δηλαδή οι κλειστές αίθουσες, και κάποιος θα μπορεί να τις επισκεφτεί είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης, είτε με τεστ. Δεν είναι μόνο για εμβολιασμένους. Οι κινηματογράφοι είναι ο πιλότος μας, η πρώτη κλειστή δραστηριότητα πολιτισμού που ανοίγει, και βάσει του πώς θα εξελιχθεί η πανδημία σχεδιάζουμε και τις επόμενες ημέρες για τη χειμερινή σεζόν», κατέληξε κλείνοτας ο κ. Γιατρομανωλάκης.

Πηγή: patrastimes.gr