Tο 2020 το Γιβραλτάρ απασχόλησε τη διεθνή ειδησεογραφία μόνο αναφορικά με το καθεστώς που θα ίσχυε στην μετά-Brexit εποχή, καθώς, αν και βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου, στις νότιες ακτές της Ισπανίας, αποτελεί υπερπόντιο βρετανικό έδαφος. Το 2021, η μικρή βραχώδης χερσόνησος φιλοδοξεί να βρεθεί στις πρώτες θέσης των ειδησεογραφικών τίτλων, διεκδικώντας τον τίτλο της πρώτης περιοχής που αποκτά ανοσία και ετοιμάζεται να ξεφορτωθεί τις μάσκες μια και καλή.

To… success story του Γιβραλτάρ στην αντιμετώπιση της πανδημίας απασχόλησε την Deutsche Welle που παρουσίασε το πώς τα κατάφερε σε τόσο μικρό διάστημα, αλλά και αν είναι βάσιμες οι ελπίδες για μία επιστροφή στην κανονικότητα πολύ νωρίτερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που εξακολουθούν να βασανίζονται από τον κορονοϊό.

Για την υπ. Υγείας του Γιβραλτάρ Σαμάνθα Σακραμέντο φαίνεται απίστευτο το γεγονός ότι στο Γιβραλτάρ αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σχεδόν παντού σε εξωτερικούς χώρους, όπως αναφέρει η DW. «Είναι περίεργο, νιώθω σαν να έχω ξεχάσει κάτι ή να κάνω κάτι λάθος» λέει χαρακτηριστικά. Παράλληλα αίρεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας που ίσχυε, ενώ μπαρ και εστιατόρια θα μπορούν να είναι ανοιχτά μέχρι τις 2 τα ξημερώματα. Πολλοί νιώθουν ανακούφιση. «Ίσως να μπορέσουμε ξανά να ζήσουμε όπως παλιά» αναφέρει μια σερβιτόρα. Η αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ακόμη ισχύουν περιορισμοί και λοκντάουν εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων, είναι έντονη.

Το ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ευρώπη
Η Σακραμέντο εκτιμά ότι το Γιβραλτάρ μπορεί να επανέλθει σύντομα σε ρυθμούς κανονικότητας μετά από πολλούς μήνες πανδημίας, κυρίως χάρη στη γρήγορη και καλά οργανωμένη διαδικασία εμβολιασμών. Σχεδόν όλοι οι 34.000 κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί, όπως και οι περίπου 1000 εργαζόμενοι που μετακινούνται μεταξύ Γιβραλτάρ και άλλων χωρών. Σύμφωνα με τον Βρετανό υπ. Υγείας Ματ Χάνκοκ, το Γιβραλτάρ θα μπορούσε να γίνει το πρώτο έθνος στον κόσμο που έχει εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού του. Και στην Ευρώπη, ίσως το Γιβραλτάρ διαθέτει το ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού. Καθοριστικός παράγοντας ήταν το μικρό μέγεθός του μόνο 6,5 τ.χλμ. Επίσης δεν υπήρξε συμφόρηση στην παράδοση των εμβολίων, τα οποία έφτασαν στο Γιβραλτάρ από το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς καθυστέρηση. Πάντως και το Γιβραλτάρ πέρασε δύσκολα την περίοδο της πανδημίας, με 94 θανάτους μέχρι στιγμής από τον κορωνοϊό – μεγάλος αριθμός σε σχέση με τον μικρό αριθμό κατοίκων.

Ακριβώς δίπλα, στην ισπανική Ανδαλουσία η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Στην περιοχή αυτή παρατηρείται έντονη αύξηση των κρουσμάτων, με τα νοσοκομεία να γεμίζουν και πάλι με ασθενείς κορωνοϊού.Η 63χρονη συνταξιούχος Λούρδη Γκαμίζ με τον σύζυγό της ζουν στην Ανδαλουσία και βλέπουν με χαρά αλλά και λίγη ζήλεια το γειτονικό Γιβραλτάρ. Αν και στην Ανδαλουσία άνοιξαν κάποια καταστήματα, η χρήση μάσκας είναι ακόμη υποχρεωτική. «Αυτό που θέλουμε είναι απλώς να ξαναβγούμε έξω ήσυχα, με όποιον θέλουμε, να δούμε την οικογένειά μας ή φίλους. Στην Ισπανία και ειδικά στην Ανδαλουσία είμαστε πολύ κοινωνικοί και έχουμε απελπιστεί» αναφέρει η 63χρονη.

Λαχταρώντας την κανονικότητα
Σε αντίθεση με τους κατοίκους του Γιβραλτάρ, η Λούρδη Γκαμίζ περιμένει ακόμη το ραντεβού για το εμβόλιο. Προς το παρόν στην Ισπανία μόνο οι άνω των 80 ετών, οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί εμβολιάζονται σε μεγάλη κλίμακα. Συνολικά μόνο περίπου το 6% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Η 63χρονη συνταξιούχος δεν πιστεύει πάντως ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ισπανικού πληθυσμού, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος. Η ίδια πάντως αναμένει πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα από του χρόνου, όπως αναφέρει η DW.

Όσο για το Γιβραλτάρ, και εκεί οι πολίτες συνεχίζουν τα προσέχουν. Τα μέτρα χαλάρωσης επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα, ενώ σε καταστήματα και κλειστούς χώρους συνιστάται ακόμη η χρήση μάσκας. Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ προτιμά να παραμείνει σε εγρήγορση.

Πηγή: patrastimes.gr