Τις επιφυλάξεις τους για την άρση των περιορισμών για την περίοδο του Πάσχα εξέφρασαν ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος και ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Αναλύοντας τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ο κ. Μπουλμπασάκος είπε, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open, ότι «με εντυπωσιάζει και με ξεπερνά η λογική να ανοίξουμε σε αυτή τη συγκυρία με τέτοιο επιδημιολογικό φορτίο διάφορες οικονομικές δραστηριότητες και να συζητάμε για Πάσχα στο χωριό. Δοκιμάζουμε τις αντοχές του συστήματος εμείς οι ίδιοι. Παίζουμε με τη φωτιά».

Σύμφωνα με τον ιατρό του «Ευαγγελισμού», «τα υπερόπλα δεν είναι τα self tests. Τα υπερόπλα είναι τα εμβόλια. Θα έχουμε αρκετά τους επόμενους μήνες να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας. Μη δοκιμάζουμε όμως για 20 μέρες τις αντοχές μας, για να εξυπηρετήσουμε κοινωνικές ανάγκες, όπωςτο Πάσχα. Να κάνουμε υπομονή. Πολίτες και Πολιτεία να βοηθήσουν το σύστημα υγείας».

Ο κ. Μπουλμπασάκος σχολίασε και τις πληροφορίες για το άνοιγμα πολυκαταστημάτων και άλλων δραστηριοτήτων, όπως οι μετακινήσεις εκτός νομού, τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρχει χρόνος ανάμεσα στις δραστηριότητες που ανοίγουν, όπως το λιανεμπόριο που άνοιξε, για να δούμε τον αντίκτυπο που έχουν. Θα δοκιμάσουμε τις τοπικές δομές υγείας (με τις μετακινήσεις εκτός νομού) που δεν είναι τόσο ικανές να αντιμετωπίσουν τέτοιο φόρτο κρουσμάτων».

Γώγος: Είναι νωρίς να μιλάμε για Πάσχα στο χωριό

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι παρά τις θετικές ειδήσεις για τη θετικότητα και στη σταθεροποίηση και την έλευση των self tests, υπάρχει σημαντική επιβάρυνση στα νοσοκομεία.

Ερωτηθείς για το Πάσχα, ο κ. Γώγος είπε ότι «η πρώτη προτεραιότητά μας είναι η πίεση στο σύστημα υγείας. Αλλά υπάρχει πίεση και από τον κόσμο και την κοινωνία που θέλει να πάρει ανάσες. Να δούμε τα δεδομένα, κατά περιοχές τι συμβαίνει, το επίπεδο εμβολιασμού. Όλα αυτά θα μας δώσουν τις κατευθύνσεις για να πάρουν αποφάσεις».

Σε εκείνο το σημείο ο καθηγητής επισήμανε ότι είναι «νωρίς η συζήτηση για Πάσχα στο χωριό. Στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις. Θα έχουμε πάνω από 14 μέρες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου». Σχετικά με την εστίαση, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι η επαναλειτουργία τοποθετείται για μετά το Πάσχα.

Πηγή: patrastimes.gr