Στο «μικροσκόπιο» του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει ο πρόσφατος νόμος 4777/2021 του υπουργείου Παιδείας, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά την προσφυγή που κατέθεσαν 49 γονείς μαθητών εσπερινών Λυκείων.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και παράνομος ο επίμαχος νόμος αλλά και η υπουργική απόφαση που καθορίζει τους συντελεστές ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Οι γονείς επισημαίνουν ότι η φιλοσοφία του νομοθετικού πλαισίου αλλά και το γεγονός κατάργησης του μπόνους έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εισαγωγής των μαθητών των εσπερινών Λυκείων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, στην προσφυγή τους υπογραμμίζουν ότι οι μαθητές των εσπερινών Λυκείων από τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν ήδη συμπληρώσει τις δηλώσεις προτιμήσεως τους στις Σχολές, πριν ακόμη ψηφιστεί ο νόμος 4777/2021.

Μάλιστα, οι γονείς σημειώνουν, μεταξύ άλλων, πως παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση (άρθρο 16 Συντάγματος), καθώς η Πολιτεία με την κατάργηση του μπόνους, κάθε άλλο παρά προστατεύει και ενισχύει την εκπαίδευση, αφού δεν αναγνωρίζει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία μαθητών, που χρήζει ειδικής ρύθμισης, εξομοιώνεται με τους άλλους υποψηφίους.

Πηγή: patrastimes.gr