Την 1η Μαρτίου 2021 με ανακοίνωσή μου έκρουα τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Δημοτική Αρχή της Πάτρας διαχειριζόταν το θέμα της διέλευσης του τρένου από την πόλη και ειδικότερα το αίτημα για υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο έως την Κανελλοπούλου όπως και στο τμήμα προς το νέο λιμάνι και τις νότιες συνοικίες, επέκταση που είχε προτείνει η δημοτική μας παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο και είχε γίνει αποδεκτή από το Σώμα.

Εφιστούσα τότε την προσοχή στο γεγονός ότι είχαν παρέλθει οκτώ μήνες από τον Ιούλιο του 2020 οπότε και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής παρουσίασε στην Πάτρα το σχέδιό του για τη σιδηροδρομική γραμμή και έξι μήνες από τον Σεπτέμβριο του 2020 οπότε και μετά από συνάντηση του Δημάρχου της Πάτρας με τον Υπουργό στην Αθήνα, γνωστοποιήθηκε μέσω του Τύπου συμφωνία των δύο μερών ως προς τη διέλευση του τρένου από τον αστικό ιστό της Πάτρας, πλην του τμήματος Κανελλοπούλου έως Ρίο που εξακολουθούσε να  αποτελεί και το επίμαχο σημείο κοινής διεκδίκησής μας.

Τόνιζα τον Μάρτιο ότι περιέργως το θέμα της διέλευσης του τρένου για το οποίο υπάρχει ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου  είχε ξεχαστεί όπως και οι πιέσεις της Πάτρας στο αρμόδιο Υπουργείο και καλούσα το Δήμαρχο να ενημερώσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί σε σχέση με αυτό το τόσο σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την πόλη και τους πολίτες.

«Κάθε καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε ματαίωση κάθε πιθανότητας υλοποίησής του με τη δικαιολογία της έλλειψης χρηματοδοτικών μέσων. Και τότε οι ευθύνες θα είναι συγκεκριμένες» επεσήμαινα τότε.

Ο κ. Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή της Πάτρας όχι απλώς δεν ενημέρωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο -ως  όφειλαν- για τις ενέργειές τους και την πορεία των διαβουλεύσεων, αλλά διαχειρίστηκαν την υπόθεση κεκλεισμένων των θυρών αναλαμβάνοντας και την αποκλειστική ευθύνη της έκβασης των χειρισμών τους, κάτι που είθισται να πράττουν σε όλα τα μεγάλα θέματα.

Δυστυχώς σήμερα οι φόβοι μου επιβεβαιώθηκαν.

Ο Δήμαρχος της Πάτρας επιστρέφει με άδεια χέρια από τη συνάντησή του με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών μη έχοντας επιτύχει την αποδοχή της  υπογειοποίησης του τμήματος  της γραμμής  από το Ρίο έως Κανελλοπούλου, αλλά και στο τμήμα προς το νέο λιμάνι και τις νότιες συνοικίες οι οποίες δεν αναφέρονται και πουθενά στις συζητήσεις με τον Υπουργό.

Αυτό το αδιέξοδο το οποίο είναι απόρροια των ενεργειών και των χειρισμών  της Δημοτικής Αρχής  που  για άλλη μια φορά επέλεξε να διευθετήσει μόνη της το θέμα χωρίς να επιδιώξει και να ενεργοποιήσει ένα ευρύ μέτωπο για την πόλη όπως επίμονα ανέφερε η παράταξή μας, δημιουργεί νέα δεδομένα για ένα έργο που βρίσκεται σε  άμεση συνάρτηση με την πόλη, με την εικόνα της και την ανάπτυξή της.

Οι κατά μόνας χειρισμοί του κ. Πελετίδη απέτυχαν.

Επιβάλλεται λοιπόν έστω και τώρα  να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να διερευνηθούν τρόποι κοινής δράσης σε συνεργασία και με άλλους φορείς.

Το τρένο για την Πάτρα είναι έργο πνοής. Είναι έργο που θα χαρακτηρίσει την πόλη για τα επόμενα χρόνια.

Απαιτείται κοινή δράση και σοβαρότητα.

Πηγή: patrastimes.gr