«Πήραμε μία απόφαση, ομολογώ δύσκολη η οποία ήταν κατά πλειοψηφία, έφερε και εντάσεις ανάμεσά μας, να μην πραγματοποιήσουμε μία συγκέντρωση επετειακού τύπου στη Θεσσαλονίκη, όχι γιατί δεν υπάρχουν αιτίες να εναντιωθούμε στις ασκούμενες πολιτικές αλλά θέλαμε να είμαστε απολύτως συνεπείς, κρατήσαμε μία σταθερή στάση για να αντιμετωπιστεί αυτή η πανδημία η οποία εξοντώνει ανθρώπους, δεν εξοντώνει πολιτικές,» σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος από τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και εκδήλωσης του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Ο κ. Παναγόπουλος, απαντώντας στην κριτική για το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο την ημέρα των εγκαινίων, τόνισε πώς «δεν θέλαμε να θολώσουμε το μήνυμα μας , μα τους αγώνες τους κάνουν οι ζωντανοί, όπως το έκανε μία κοινωνία η οποία βγήκε με πληγές αλλά όρθια από την οικονομική κρίση» και επισήμανε ότι το μήνυμα των συνδικάτων είναι «εμβολιαζόμαστε, υποστηρίζουμε την εργασία. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τον κόσμο να μη χαθούν ζωές αλλά ούτε δουλειές» ,συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σχολίασε πώς το δεύτερο εργασιακό νομοσχέδιο «ήταν καθαρή πολιτική απόφαση, ήταν και ψευδεπίγραφο, κάτω από το ζήτημα της εναρμόνισης οικογενειακής ζωής και εργασίας κρύψανε την αλλαγή στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, χρησιμοποιώντας τη διευθέτηση εισήγαγε με βίαιο τρόπο την ατομική σύμβαση εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση διότι όπως είπε «είχαν όλοι τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα». Οι εργασιακές σχέσεις έτσι όπως διαμορφώνονται, το ύψος του κατώτατου μισθού και η ακρίβεια ήταν στην ατζέντα της κριτικής «Η κυβέρνηση να σταματήσει να μιλάει και να πράξει », τόνισε ο κ. Παναγόπουλος..

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ασκήθηκε κριτική “εκ των έσω”, από συνδικαλιστές άλλων παρατάξεων, για την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί συγκέντρωση. Ο Θάνος Βασιλόπουλος, αναπληρωτής οργανωτικός γραμματέας, σημείωσε με έμφαση «Δεν αναστέλλονται αυτά. Δεν είναι επετειακού χαρακτήρα» και συμπλήρωσε πως τα συνδικάτα μόνο κινηματικά μπορούν να διεκδικήσουν.«Ο κόσμος της εργασίας δέχτηκε συντριπτικά , θανάσιμα χτυπήματα» είπε ο Νίκος Φωτόπουλος , μέλος της εκτελεστικής; επιτροπής ΓΣΕΕ της παράταξης ΕΜΕΙΣ -ΑΡΚΙ και τονίζοντας εμφατικά την αντίθεσή του με την μη πραγματοποίηση συλλαλητηρίου και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανεργία, τη μαύρη εργασία, τις υπερωρίες.

Έρευνα ΙΝΕ ΓΣΕΕ «Οικονομία και εργασία στη μετα-πανδημική εποχή. Η αγορά εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία»
Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΝΕ ΓΣΕΕ με τίτλο «Οικονομία και εργασία στη μετα-πανδημική εποχή. Η αγορά εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία» παρουσιάστηκαν στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης της ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα ανεργίας τα οποία προϋπήρχαν της περιόδου αναφοράς της έρευνας (2009-20). Κατέχει διαχρονικά από τα υψηλότερα ποσοστά ανέργων στη χώρα και φαίνεται να αντιμετωπίζει φανερή αδυναμία αναπροσαρμογής προς μία κατεύθυνση ανακοπής των απωλειών θέσεων εργασίας. Η περιφέρεια επιδεικνύει ανάκαμψη των μεγεθών απασχόλησής και ΑΕΠ που ξεπερνά τη μέση εθνική τάση κατά την περίοδο 2014-20. Μάλιστα, αυτό το επιτυγχάνει χωρίς να κεφαλαιοποιήσει τη ραγδαία ανάπτυξη του αστικού τουρισμού, όπως αυτή καταγράφηκε στην έτερη μητροπολιτική περιφέρεια της Αττικής.

Παρά τη σχετική ανάκαμψη των οικονομικών μεγεθών και της απασχόλησης, το μερίδιο πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας στην περιφέρεια διογκώνεται σταθερά, διαγράφοντας αντίθετη πορεία από το αντίστοιχο μερίδιο σε εθνική κλίμακα αλλά και στην Αττική.

Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και κυρίως η μερική απασχόληση εδραιώνονται με σταθερό ρυθμό. Κατά τη φάση της ανάκαμψης (2014-19) οι ευέλικτες συμβάσεις ανάγονται σε κεντρική επιλογή για τους εργοδότες, αν και η τάση αυτή καταγράφεται εντονότερα στην Αττική.

Η πανδημία φαίνεται να λειτουργεί ανασχετικά όσον αφορά την εξάπλωση αυτών των μορφών απασχόλησης.

Αν και οι απολαβές της πλήρους και μόνιμης απασχόλησης κρίνονται ως χαμηλές στην περιφέρεια (αισθητά χαμηλότερες μάλιστα σε σχέση με την Αττική), οι μισθοί για μερική και προσωρινή απασχόληση κυμαίνονται αρκετά πιο κάτω και οδηγούν σημαντικός μέρος του εργατικού δυναμικού στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και στη χώρα στα όρια της φτώχειας.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης, παρουσιάστηκαν από τον διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Χρήστο Γούλα, τον Γιώργο Αργείτη, επιστημονικού Διευθυντή ΙΝΕ ΓΣΕΕ, καθηγητή τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Στέλιο Γκιάλη, αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον Κώστα Γουρζή, Μεταδιδάκτορα ερευνητή, πανεπιστημίου Αιγαίου.

O κ. Αργείτης επιβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε φάση ανάκαμψης. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «Η πορεία της οικονομίας αναμένεται θετική τους υπόλοιπους μήνες του 2021 ενώ θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το 2022 αν συνυπολογιστούν οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης. Ωστόσο χαρακτηρίζεται και πάλι αποδυναμωμένη σε σχέση με τα επίπεδα προ κρίσης». Εκτίμησε επίσης ότι το ΑΕΠ που αυξήθηκε κατά 16.2% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το τρίτο τρίμηνο λόγω των εσόδων από τον τουρισμό.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός, η ακρίβεια που ροκανίζει τα εισοδήματα των εργαζομένων και τα διορθωτικά προβλήματα τείνουν να ανατρέψουν το θετικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, ο κ. Αργείτης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε εξαιτίας των lockdown το β εξάμηνο του 2020 στα 37 δισ. από 41 δισ. που ήταν πριν από την πανδημία. Η κατανάλωση αυξήθηκε και πάλι στα 41 δις το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Αναφερόμενος στους μισθούς ο διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ τόνισε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αμοιβών βρίσκεται κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. «Θα έπρεπε λοιπόν κατά τη γνώμη μου η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% να έρθει τον Οκτώβριο και όχι τον Ιανουάριο του 2022, προκειμένου η χαμηλόμισθοι να αντεπεξέλθουν στην αύξηση των τιμών.» κατέληξε ο κ. Αργείτης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση του ΙΝΕ απηύθηναν η Βούλα Πατουλίδου , Αντιπερφερειάρχης Θεσσαλονίκης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στην εκδήλωση της ΓΣΕΕ παρέστησαν ο Σωκράτης Φάμελλος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, και ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Πηγή: patrastimes.gr