H Eυρώπη κινδυνεύει στην αυγή του νέου έτους να ξεμείνει από εμβόλια στη μάχη κατά του κορωνοϊού, που περίμενε όλη η υφήλιος για να γλιτώσει από τον εφιάλτη της πανδημίας.

Η χθεσινή ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου της BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, Ουγούρ Σαχίν ότι ενδέχεται να υπάρξουν κενά στις παραδόσεις μέχρι να αρχίσουν να διανέμονται και άλλα εμβόλια, ενέτειναν τις ανησυχίες για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των εμβολιασμών, που έχει ξεκινήσει σε δεκάδες χώρες του πλανήτη και τους φόβους ότι η Ευρώπη παρήγγειλε λιγότερα εμβόλια σε σχέση με όσα χρειάζονται τα 27 κράτη – μέλη της, όταν Βρετανία και ΗΠΑ αγόρασαν ικανές δόσεις για τον εμβολιασμό των κατοίκων τους.

Προ ημερών εκπρόσωπος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η διανομή της αρχικής ποσότητας των 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 των Pfizer and BioNTech στην ΕΕ θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, φουντώνοντας ακόμη περισσότερο την ανησυχία, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις για ελλιπείς παραγγελίες, υποστήριξε ότι ουδείς γνώριζε προ μηνών ποια εμβόλια θα εγκριθούν, λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να προβεί σε συμφωνίες με διάφορες εταιρείες, αντί να παραγγείλει μεγάλες ποσότητες από μία μόνο.

Ήδη αρκετές χώρες φρενάρουν το πρόγραμμα εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση, όπως η Βρετανία, όπου καλπάζει το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού και χρειάζονται πάνω από δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί εβδομαδιαίως για να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Οι βρετανικές Αρχές αποβλέπουν στη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου σε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ στηρίζουν πολλές ελπίδες στο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, η διανομή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.

Ανησυχία για τις καθυστερήσεις επικρατεί και στη Γερμανία για το πρόγραμμα των εμβολιασμών, αλλά και στις ΗΠΑ καθώς μέχρι προχθές μόλις 2,8 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν λάβει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα η χώρα να απέχει πολύ από τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση Τραμπ για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων τον Δεκέμβριο.

  • Τι γίνεται με τα εμβόλια της Οξφόρδης και της Moderna στην Ευρώπη

Η AstraZeneca λέει ότι υπέβαλε πλήρη δεδομένα για να ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) την αδειοδότηση για το εμβόλιο , αλλά ο Οργανισμός ανέφερε ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερες πληροφορίες για να δώσει την έγκρισή του. Στις ΗΠΑ οι αρμόδιες Αρχές πιθανώς να ανάψουν το πράσινο φως στο εμβόλιο αυτό τον Απρίλιο.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της Μοderna, η διανομή του οποίου έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ και τον Καναδά, στην Ευρώπη αναμένεται να λάβει σε λίγες μέρες (6 Ιανουαρίου) την έγκριση για έκτακτη χρήση του από τον ΕΜΑ.

  • Ανησυχία για τις καθυστερήσεις στη διανομή του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ουγούρ Σαχίν της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, τα κενά στις παραδόσεις των δόσεων του εμβολίου που παρασκευάζει σε συνεργασία με τη Pfizer αποδίδονται στη μικρή σχετικά παραγγελία που έκανε η Κομισιόν, αλλά και στην καθυστέρηση του ΕΜΑ στην έγκριση άλλων εμβολίων. Ο Σαχίν κι η σύζυγός του – και συνιδρύτρια της BioNTech, κατηγόρησαν την για την απόφασή της να προβεί σε παραγγελίες διαφόρων εμβόλια ελπίζοντας να εγκριθούν γρήγορα περισσότερα από ένα. Οι ΗΠΑ παρήγγειλαν 600.000.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech τον Ιούλιο, ενώ η ΕΕ περίμενε έως τον Νοέμβριο για να παραγγείλει τις μισές. «Κάποιες στιγμές έγινε φανερό ότι δεν θα είναι εφικτό να παραδώσουμε (τα εμβόλια) τόσο γρήγορα», παραδέχθηκε η Τουρετσί στο Spiegel. «Όμως πλέον ήταν αργά να γίνουν νέες παραγγελίες».

Η BioNTech ελπίζει να ξεκινήσει νέα γραμμή παραγωγής στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, η οποία θα παρασκευάσει 250.000.000 δόσεις το πρώτο μισό του 2021.

  • Κλείνουν εμβολιαστικά κέντρα στη Γερμανία

Οι καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στη Γερμανία, όπου σε ορισμένες επαρχίες της οποίας έκλεισαν προσωρινά τα εμβολιαστικά κέντρα λίγες μέρες αφότου ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου και μετά τις διαμαρτυρίες το υπουργείο Υγείας υποσχέθηκε νέες παραδόσεις εμβολίων την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν ζήτησε, παράλληλα, από τον ΕΜΑ να εγκρίνει άμεσα το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca,, αλλά το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του συγκεκριμένου εμβολίου από την ΕΕ παραμένει ασαφές. Προτεραιότητα μέχρι τώρα είχε δοθεί στη Γερμανία στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων τροφίμων στους οίκους ευγηρίας, αλλά γιατροί διαμαρτύρονται ότι το προσωπικό των νοσοκομείων, αν και ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου, περιμένει να λάβει το εμβόλιο λόγω των καθυστερήσεων. Ανάλογα παράπονα διατυπώθηκαν και στη Γαλλία, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να ανακοινώσει ότι ο εμβολιασμός των υγειονομικών ηλικίας άνω των 50 μπορεί να ξεκινήσει από τη Δευτέρα – νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί.

Πηγή: patrastimes.gr