Η Βρετανία θα στείλει τέσσερα εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της Pfizer κατά της covid-19 στην Αυστραλία, ανακοίνωσε σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, καθώς η χώρα προσπαθεί να περιορίσει την επιδημία και να ανοίξει και πάλι την οικονομία της.

“Το αεροπλάνο είναι στον διάδρομο απογείωσης αυτή τη στιγμή. Θα αναχωρήσει αύριο (…) αυτό θα μας διευκολύνει να επιταχύνουμε σημαντικά το άνοιγμα της Αυστραλίας”, επεσήμανε ο Μόρισον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “οι τέσσερα εκατομμύρια δόσεις ελπίδας” θα αρχίσουν να φτάνουν από το Σάββατο στην Αυστραλία.

“Σ’ ευχαριστώ, Μπόρις, σου χρωστάω μια μπύρα”, αστειεύθηκε ο Μόρισον απευθυνόμενος στον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

Βάσει της συμφωνίας η Αυστραλία θα δώσει με τη σειρά της τέσσερα εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 στη Βρετανία.

Περισσότεροι από τους μισούς από τους 25 εκατομμύρια Αυστραλούς βρίσκονται αυτή την περίοδο σε καθεστώς lockdown, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 και των θανάτων από τη νόσο δεν σταματά να αυξάνει, κυρίως λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού.

Οι μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας, η Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, όπως και η πρωτεύουσα Καμπέρα βρίσκονται σε lockdown εδώ και πολλές εβδομάδες, ενώ οι πολιτείες του Κουίνσλαντ και της Δυτικής Αυστραλίας, όπου η επιδημία έχει εξαλειφθεί, έχουν κλείσει τα σύνορά τους προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση της covid-19 στο έδαφός τους.

Ο Μόρισον δέχεται επικρίσεις για τη βραδεία εκστρατεία ανοσοποίησης, αλλά και επειδή δεν φρόντισε να διασφαλίσει επαρκή ποσότητα εμβολίων κατά της covid-19.

Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των Αυστραλών άνω των 16 ετών έχει ανοσοποιηθεί πλήρως, ποσοστό πολύ χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Η ανακοίνωση για την αποστολή επιπλέον δόσεων εμβολίων από τη Βρετανία έγινε λίγο πριν τη συνάντηση αργότερα σήμερα ομοσπονδιακών και πολιτειακών αξιωματούχων για το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος της χώρας.

Ήδη οι πρωθυπουργοί του Κουίνσλαντ και της Δυτικής Αυστραλίας έχουν προειδοποιήσει ότι εξετάζουν να καθυστερήσουν τα σχέδια ανοίγματος των συνόρων τους λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη. Εξήγησαν εξάλλου ότι συμφώνησαν στους εθνικούς στόχους ανοίγματος όταν ο αριθμός των κρουσμάτων στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ήταν χαμηλός.

Από την πλευρά του ο Μόρισον επιθυμεί να τερματιστούν τα lockdown και να ανοίξει και πάλι η οικονομία, καθώς το 2022 είναι αντιμέτωπος με εκλογές.

Η Νέα Νότια Ουαλία ανακοίνωσε σήμερα αριθμό ρεκόρ 1.431 νέων κρουσμάτων covid-19, τον μεγαλύτερο από την αρχή της πανδημίας, και 12 θανάτους.

Η πρωθυπουργός της πολιτείας Γκλάντις Μπερετζίκλιαν προειδοποίησε τους κατοίκους ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν για νέα άνοδο των κρουσμάτων καθώς οι επόμενες δύο εβδομάδες “είναι πιθανό να είναι οι χειρότερες σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μολύνσεων”.

Στη Βικτόρια, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μελβούρνη, αναφέρθηκαν 208 νέες μολύνσεις covid-19.

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αυστραλίας προειδοποίησε χθες Πέμπτη ότι τα νοσοκομεία της χώρας δεν είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν ένα γρήγορο άνοιγμα και ζήτησε να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων προτού χαλαρώσουν τα lockdown.

Στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σχεδόν 58.200 κρούσματα covid-19 και 1.032 θάνατοι.

Πηγή: patrastimes.gr