Η Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα καταγγέλλει απερίφραστα την ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε ο μετανάστης εργάτης γης Μπιλάλ Ουντίν στο Βαρθολομιό Ηλείας την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια καταλήγοντας στο νοσοκομείο, πηγαίνοντας να ζητήσει τα δεδουλευμένα του από το αφεντικό του.

«Η συγκεκριμένη πρακτική ανέσυρε τις τραυματικές μνήμες από την ρατσιστική επίθεση που δέχτηκαν δεκάδες εργάτες γης το 2013 στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας. Από ότι φαίνεται οι πρακτικές αυτές ενάντια στους εργάτες συνεχίζονται, ενώ την ίδια στιγμή αποδεικνύεται πως ο αγώνας για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, νομιμοποίηση και αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων των μεταναστών συνανθρώπων μας παραμένει αδικαίωτος.

Οι ευθύνες για αυτό το περιστατικό δεν βαραίνουν μόνο τα αφεντικά του. Οι ευθύνες για τη συνολικότερη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες εργάτες γης στο κάμπο της Ηλείας βαραίνουν πρώτα και κύρια τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Η απάνθρωπη αντιπροσφυγική και ρατσιστική πολιτική τους οπλίζει τα χέρια των μεγαλοαφεντικών του κάμπου, οι οποίοι θεωρούν ότι οι ζωές των εργαζομένων τους ανήκουν. Η παραμονή αυτών των ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, χωρίς χαρτιά και δικαιώματα είναι το διαρκές έγκλημα της αντιπροσφυγικής πολιτικής κυβερνήσεων-ΕΕ.

Το παραπάνω περιστατικό φανερώνει ταυτόχρονα την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών για τις άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας των μεταναστών εργατών γης οι οποίες οξύνονται εν μέσω πανδημίας.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ την ρατσιστική – εργοδοτική επίθεση και απαιτούμε την σύλληψη και τιμωρία όλων των ενόχων.

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ την αλληλεγγύη μας σε όλους τους ξένους εργάτες γης και απαιτούμε την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων του Μπιλάλ Ουντίν και τον πλήρη και έμπρακτο σεβασμό όλων των δικαιωμάτων των εργατών γης από τους εργοδότες.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους εργαζόμενους, τους φτωχομεσαίους αγρότες και τη νεολαία σε κοινή δράση ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, για την υπεράσπιση και κατοχύρωση ίσων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων σε όλους τους μετανάστες που εργάζονται στην περιοχή μας και στη χώρα μας.»

Πηγή: patrastimes.gr