Αντιδράσεις από τη βιομηχανία εστίασης στη Βρετανία και από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχει προκαλέσει η δήλωση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι ίσως οι παμπ θα μπορούν να ζητούν στο μέλλον αποδεικτικό εμβολιασμού για να επιτρέπουν την είσοδο σε πελάτες.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά την εμφάνισή του ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής την Τετάρτη, ο κ. Τζόνσον είπε ότι «κάτι τέτοιο ίσως εναπόκειται στους ιδιοκτήτες των παμπ».

Η τοποθέτηση αυτή συνιστά πλήρη αλλαγή θέσης, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν η κυβέρνηση είχε αποκλείσει την πιθανότητα των λεγόμενων πιστοποιητικών εμβολιασμού για εγχώρια χρήση.

Ιδιοκτήτες μεγάλων αλυσίδων παμπ και εκπρόσωποι φορέων των επιχειρήσεων εστίασης εξέφρασαν την εναντίωσή τους κάνοντας λόγο για «μη λειτουργική» ιδέα, ενώ Συντηρητικοί βουλευτές, γνωστοί για την αντίθεσή τους στα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα, έκαναν λόγο για διακρίσεις μεταξύ των πολιτών.

Σήμερα το πρωί εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι αν ισχύσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για είσοδο στις παμπ, τότε θα υπάρχει και η δυνατότητα επίδειξης αρνητικού διαγνωστικού τεστ για όσους θαμώνες δεν έχουν εμβολιαστεί.

Επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές η εφημερίδα Guardian γράφει ότι οι παμπ που θα συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα ίσως θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς την ανάγκη τήρησης αποστάσεων μεταξύ των θαμώνων.

Μετά από τις αντιδράσεις και τη συζήτηση που προκλήθηκε, ο πρωθυπουργός Τζόνσον επανήλθε το μεσημέρι, λέγοντας ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Τόνισε πως σίγουρα δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο ανάλογο μέτρο στις 12 Απριλίου, όταν θα επιτραπεί το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.

Πρόσθεσε δε ίσως ένα πρόγραμμα πιστοποιητικών εμβολιασμού να είναι δυνατό μόνο όταν το εμβόλιο θα έχει προσφερθεί σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό.

Πηγή: patrastimes.gr