Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ερυθραία θα αποσύρει τα στρατεύματά της από την επαρχία Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία, εναντίον της οποίας η Αντίς Αμπέμπα εξαπέλυσε στις αρχές Νοεμβρίου στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των τοπικών αρχών.

“Στις συζητήσεις που είχα στις 26 Μαρτίου με τον πρόεδρο (της Ερυθραίας) Ισαΐας Αφεγουέρκι, με την ευκαιρία της επίσκεψής μου στην Ασμάρα, η κυβέρνηση της Ερυθραίας δέχθηκε να αποσύρει τις δυνάμεις της έξω από τα σύνορα της Αιθιοπίας”, ανέφερε ο Άμπιι σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter.

H ανακοίνωση αυτή έγινε αφού την Τρίτη ο Άμπιι παραδέχθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη των επιχειρήσεων εναντίον του Τιγκράι ότι στρατιώτες από την Ερυθραία δρουν στην επαρχία.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός εξαπέλυσε στις 4 Νοεμβρίου στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία στο Τιγκράι, το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), το οποίο κατηγόρησε ότι επιτέθηκε εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού.

Στις 28 Νοεμβρίου κήρυξε τη νίκη του στρατού, όμως οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν.

Στη σημερινή του ανακοίνωση ο Άμπιι υπενθύμισε ότι το TPLF εκτόξευσε πολλές ρουκέτες εναντίον της Ασμάρας, της πρωτεύουσας της Ερυθραίας, “ωθώντας την κυβέρνηση της χώρας να περάσει τα σύνορα με την Αιθιοπία για να αποτρέψει νέες επιθέσεις και να εγγυηθεί την εθνική ασφάλεια”.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός, ο οποίος το 2019 τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης, εξήγησε ότι ο στρατός της χώρας θα αναπτυχθεί στις θέσεις που κρατούσε ο στρατός της Ερυθραίας, κυρίως στα σύνορα.

Τα στρατεύματα από την Ασμάρα φαίνεται ότι διαδραμάτισαν σημαντικό στρατιωτικό ρόλο στην εκστρατεία της Αντίς Αμπέμπα εναντίον του Τιγκράι. Έχουν κατηγορηθεί από πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και κατοίκους της επαρχίας για σφαγές άοπλων αμάχων και ευρείας κλίμακας σεξουαλική βία.

Πηγή: patrastimes.gr