Ενώ προχωρούν σε νέες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται για την επόμενη κίνηση με στόχο τη μείωση του μείωση του ανειλημμένου κινδύνου, την ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών και τη βελτίωση της αποδοτικότητας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Εθνική ετοιμάζεται να πουλήσει σε fund ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων – εξυπηρετούμενων και “κόκκινων” που δεν θα περιληφθούν στην τιτλοποίηση Frontier II.
Από τη συναλλαγή αυτή θα εγγράψει κέρδος και παράλληλα θα εξασφαλίσει σημαντική πρόσθετη ρευστότητα για νέες χορηγήσεις

Σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Αυγή” αναφέρεται ότι επίκειται τελική συμφωνία για την πώληση αυτού του χαρτοφυλακίου στην Do Value. Η πληροφορία επιβεβαιώνεται από τραπεζικούς παράγοντες, που υποστηρίζουν μάλιστα ότι η συμφωνία έχει κλείσει και απομένουν μόνον κάποιοι νομικοί έλεγχοι και η διαδικασία υπογραφής των τελικών εγγράφων.

Οπως αναφέρεται, από το προσωπικό της τράπεζας που χειρίζεται στεγαστικά δάνεια έχει ζητηθεί να επισπευσθεί το κλείσιμο των όποιων εκκρεμών συμφωνιών διευθέτησης-ρύθμισης και να παγώσει οποιαδήποτε καινούργια για προβληματικά ενυπόθηκα δανειακά προϊόντα.

Με την ολοκλήρωση του deal και τη μεταβίβαση ολόκληρου του χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων της Εθνικής, η αγοράστρια Do Value θα καταστεί ο μεγαλύτερος διαχειριστής δανειακών χαρτοφυλακίων στην Ελλάδα, καθώς έχει ήδη εξαγοράσει την FPS Eurobank αλλά και χαρτοφυλάκια δανείων από όλες τις συστημικές τράπεζες.

Η Do Value ανήκει στο αμερικανοϊαπωνικών συμφερόντων γκρουπ Fortress, που εξαγοράσει δάνεια πολλών μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, πραγματοποιώντας επίσης μεγάλες επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, της ακτοπλοϊας και της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Πηγή: patrastimes.gr