Η Γυναικεία Συλλογικότητα Πάτρας, με ανακοίνωσή της συμπαραστέκεται στην Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου και την επαινεί για τη θαρραλέα κίνησή της να σπάσει τη σιωπή της και να καταγγείλει δημόσια τον βιασμό της, ξεσκεπάζοντας ως θύτη ανώτατο παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

“Με την τωρινή της κατάθεση ψυχής, γίνεται παράδειγμα για όλες τις γυναίκες, ώστε να βγάλουν από το σκοτάδι τα φαινόμενα της σεξουαλικής κακοποίησης. Η κοινωνία_άντρες και γυναίκες_είναι καιρός να αφυπνιστεί, να στηρίξει τα θύματα, να μην τα ενοχοποιεί και να κατανοήσει το βάρος των γεγονότων. Γιατί η βία κατά των γυναικών [η έμφυλη, δηλαδή, βία] είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό που διαπερνά όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες, όλες τις κοινωνίες, ανεξάρτητα από έθιμα, παραδόσεις, κοινωνική τάξη, μόρφωση κ.λπ..

Η έμφυλη βία, που ασκείται σε γυναίκες (σωματική- ψηφιακή και διαδικτυακή παρενόχληση, ψυχολογικός εκβιασμός, εκμετάλλευση, βιασμός, γυναικοκτονία), λειτουργεί και αναπαράγεται με τη συμβολή γερά ριζωμένων ιδεολογημάτων, θεσμών και μηχανισμών. Αποτελεί απόρροια της ανισότιμης σχέσης των φύλων στην οικογένεια και στην κοινωνία και εκδηλώνεται ως εξουσία του αρσενικού φύλου. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν που οι γυναίκες αποτολμούν να μιλάνε δημόσια για την κακοποίησή τους.

Είναι ανάγκη να αντιμετωπισθεί ο σεξισμός απέναντι στις γυναίκες και στις θηλυκότητες. Όλες και όλοι πρέπει να κατανοήσουμε ότι το ανθρώπινο σώμα είναι μοναδικό, ότι η επιθυμία είναι προσωπική και ότι η ελευθερία επιλογής αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα!. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι:  Είναι απολύτως αναγκαίο να μπει στο πρόγραμμα της β/θμιας Εκπ/σης η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων από ειδικούς και ειδικές και η εκπαίδευσή τους στα θέματα της ισότητας των φύλων.  Είναι η ώρα να εφαρμοστεί στην πράξη από την Πολιτεία και σε όλες τις πτυχές της _ η_ ‘Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης’. Μόνο έτσι μπορεί να αλλάξουν οι πρακτικές με τις οποίες σήμερα καταγράφονται οι σχέσεις εξουσίας ανάμεσα στα φύλα.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΠΑΣΤΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΒΙΑ ΠΙΑ”

Πηγή: patrastimes.gr