Αξιωματούχοι ασφαλείας του Λιβάνου είχαν προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο τον περασμένο μήνα πως οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που ήταν αποθηκευμένοι στο λιμάνι της Βηρυτού, αποτελούσαν κίνδυνο ασφαλείας και θα μπορούσαν να καταστρέψουν την πρωτεύουσα εάν σημειώνονταν έκρηξη, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Reuters και πληροφορίες από ανώτατες πηγές του τομέα της ασφάλειας.

Μόλις δυο εβδομάδες αργότερα, τα βιομηχανικά χημικά εξερράγησαν και εξάλειψαν το μεγαλύτερο μέρος του λιμανιού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 163 ανθρώπους, τραυματίζοντας άλλους 6.000 και καταστρέφοντας περίπου 6.000 κτίρια, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές.

Έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας για τα γεγονότα που οδήγησαν στην έκρηξη, περιελάμβανε αναφορά σε ιδιωτική επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο Μισέλ Αούν και στον πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ στις 20 Ιουλίου.

Ενώ το περιεχόμενο της επιστολής δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση που είδε το Reuters, ωστόσο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας ανέφερε πως περιείχε τα ευρήματα δικαστικής έρευνας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα πως τα χημικά έπρεπε να ασφαλιστούν αμέσως.

Η έκθεση, που επιβεβαιώνει τις επιστολές προς τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό, δε είχε αναφερθεί προηγουμένως.

«Υπήρχε κίνδυνος αυτό το υλικό, εάν κάποιος το έκλεβε, να χρησιμοποιηθεί για τρομοκρατική επίθεση», ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος. «Στο τέλος της έρευνας, ο Γενικός Εισαγγελέας (Χασάν) Οουεϊντάν, ετοίμασε τελική έκθεση που εστάλη στις αρχές», είπε η πηγή, αναφερόμενη στην επιστολή που εστάλη στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο από τη Γενική Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, οποία επιβλέπει την ασφάλεια του λιμανιού.

«Τους προειδοποίησα πως αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει τη Βηρυτό αν σημειώνονταν έκρηξη», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα ο κ. Αούν επιβεβαίωσε πως είχε ενημερωθεί για την εκρηκτική ύλη, λέγοντας σε δημοσιογράφους πως έδωσε εντολή στον γενικό γραμματέα του ανώτατου συμβουλίου άμυνας να «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο».

«(η κρατική υπηρεσία ασφάλειας) λέει πως είναι επικίνδυνο. Δεν είμαι υπεύθυνος! Δεν γνωρίζω πού τοποθετήθηκε και δεν γνώριζα πόσο επικίνδυνο είναι. Δεν έχω εξουσία να χειριστώ άμεσα το λιμάνι. Υπάρχει μια ιεραρχία και όλοι αυτοί που γνώριζαν θα έπρεπε να γνωρίζουν τα καθήκοντά τους για να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο», είπε.

Πηγή: patrastimes.gr