Μια ρηξικέλευθη πρόταση την οποία και δρομολογεί ο δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Διάπλαση». Η προοπτική μάλιστα αυτής, βρίσκει τη δυνατότητα να μετατραπεί ο δήμος σε πρότυπο στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Μια σειρά από δράσεις περιλαμβάνονται σε αυτό το έργο που σταδιακά -εφόσον «κλειδώσει» και χρηματοδοτικά- θα κάνει πιο προσβάσιμες διάφορες περιοχές, με την αρχή να γίνεται από την παραλιακή ζώνη.

Για τον σχεδιασμό που υπάρχει, ενημέρωση -στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου- παρείχε σήμερα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, παρουσία του Γεν. Δ/ντη του Κέντρου Αποκατάστασης «Διάπλαση», Νεκτάριου Γιαννόπουλου και του υπεύθυνου επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Κέντρου, Σωτήρη Αποστολόπουλου.

Προτεραιότητα η προσβασιμότητα
«Σχεδιάζουμε – διεκδικούμε – δημιουργούμε μαζί το μέλλον μας», είναι το μήνυμα της εν λόγω δράσης του Δήμου Καλαμάτας, με τον Δήμαρχο να αναφέρει πως τα ζητήματα της προσβασιμότητας αποτελούν προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή, κάτι που και προεκλογικά είχε δεσμευτεί.

Στόχος είναι η Καλαμάτα να έχει ανθρώπινη και δίκαιη καθημερινότητα για κατοίκους και επισκέπτες, που πάσχουν από κάθε είδους αναπηρία, κινητική ή άλλη. Στο πλαίσιο αυτό επιδίωξη είναι η δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την διευκόλυνση της ζωής τους και ταυτόχρονα να καταστεί η πόλη της Καλαμάτας φιλική και πόλος έλξης 2,5 εκατομμυρίων ατόμων που ζουν στην Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, που αντιμετωπίζουν κινητικά ή άλλα προβλήματα και αναζητούν τόπο διακοπών στον οποίο θα μπορούν να κινηθούν με άνεση και ασφάλεια. Επί της ουσίας η υλοποίηση αυτού του έργου θα επιτρέψει στην περιοχή να εισέλθει δυναμικά στον χάρτη του ιατρικού τουρισμού, δίνοντας νέες προοπτικές στην πόλη.

Ο Δήμαρχος, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι τις σκέψεις της Δημοτικής Αρχής ήρθε και ενίσχυσε η πρόταση του κ. Γιάννη Τασσιόπουλου, συνιδιοκτήτη και εκπρόσωπο των ιδιοκτητών του Κέντρου Αποκατάστασης ΔΙΑΠΛΑΣΗ και City Hospital (πρώην ΛΗΤΩ) στην Καλαμάτα.

Υλοποίηση και τρόποι χρηματοδότησης
Για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου πρότζεκτ απαιτείται και η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ενημέρωσε -σε συνάντηση που είχε την π. εβδομάδα- τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος σε πρώτο στάδιο αναμένει σχετική πρόταση για το παραλιακό μέτωπο, έτσι ώστε να αντληθούν οικονομικοί πόροι γρήγορα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Μέσα από αυτή τη χρηματοδότηση στόχος είναι να γίνει προσβάσιμο όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης στα άτομα με αναπηρία. Προφανώς -όπως εξήγησε ο Δήμαρχος- μετά το παραλιακό μέτωπο, θα ακολουθήσει το κέντρο και εν συνεχεία η ακτίνα θα επιχειρηθεί να ανοίξει και στις συνοικίες της πόλης μας.

Επίσης για την υλοποίηση του έργου θα εξεταστούν όλες οι δυνατότητες χρηματοδοτικών πηγών, μέσα από Κοινοτικά Προγράμματα, μέσα από Ιδρύματα, χορηγίες κ.ά.

Η φιλοσοφία του έργου με την ονομασία «Καλαμάτα – προσβασιμότητα στη ζωή» είναι η διαρκής βελτίωση υπηρεσιών και υποδομών στην πόλη με στόχο τη αναβάθμιση των συνθηκών ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Σημαντικό επίσης, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, για την παρουσίαση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, είναι η λειτουργία στην πόλη Κέντρου Αποκατάστασης, κάτι που τίθεται ως προϋπόθεση για χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την πρωτοβουλία στηρίζει, έπειτα από σχετική πρόσκληση από το Δήμο, η Διάπλαση, με το επιστημονικό της προσωπικό να λειτουργεί ως αμισθί σύμβουλος του Δήμου. Επίσης ο Δήμαρχος απηύθυνε κάλεσμα προς επιχειρηματίες της πόλης και ενεργούς πολίτες, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το μέλλον της πόλης. Τέλος ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι ο Δήμος θα διεκδικήσε,ι με βάση το σχεδιασμό που έχει, τη στήριξη της Κυβέρνησης.
Ο Γιάννης Τασσιόπουλος από την πλευρά του ανέφερε χαρακτηριστικά στο δικό του μήνυμα για την υλοποίηση του έργου αυτού:

Το επιστημονικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες της Διάπλασης αισθάνονται ιδιαίτερη χαρά στο άκουσμα της αποδοχής της πρότασης να γίνει η Καλαμάτα πρότυπο προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ για όλη την Ευρώπη.

Θεωρούμε βάση της κουλτούρας μας ότι έχουμε μια μονάδα που παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες σε ΑμεΑ και όχι μόνον.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο μας κο Βασιλόπουλο που έκανε αποδεκτή την πρόταση μας αλλά και για την βοήθεια που δίνει σε ότι χρειαστούν οι δομές υγείας στην πόλη μας,

Προσωπικά θα ήθελα να αναφερθώ στην ιδιαίτερη συνεργασία με όλες τις αρχές της πόλης και με τον Περιφερειάρχη κο Νίκα, οι οποίοι είναι πάντα πρόθυμοι να ακούσουν προτάσεις για την αναβάθμιση υπηρεσιών που εξασφαλίζουν συνθήκες καλύτερης ποιότητας ζωής σε όλους μας.

Αξίζει να αναφέρω ότι η Διάπλαση έχει φιλοξενήσει ξένους ασθενείς, πάνω από 1000 τον αριθμό, τα τελευταία χρόνια οι οποίοι ξανάρχονται για τις υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών αλλά και γιατί τους συγκινεί η πόλη της Καλαμάτας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο δήμαρχος με τίτλο «προσβασιμότητα στη ζωή» θα στρέψει στη πόλη μας τα φώτα του ενδιαφέροντος τουριστικών πρακτόρων και τουριστών που τα προσφιλή τους πρόσωπα θέλουν να κινούνται σε μια πόλη διακοπών, σε ένα τουριστικό θέρετρο, με άνεση χωρίς προβλήματα στη μετακίνηση.

Το έργο το οποίο καλείται να εκτελέσει η δημοτική αρχή πρέπει να στηριχτεί από όλους μας, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες, αλλά και τη κεντρική εξουσία η οποία από ότι πληροφορήθηκα ήδη είναι αποφασισμένη με βάση όσων ανακοίνωσε ο δήμαρχος να στηρίξει τη μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Η ΔΙΑΠΛΑΣΗ θα είναι αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια θα στηρίξει την δημοτική αρχή με όσες δυνάμεις διαθέτει για να υλοποιηθεί το τεράστιο αυτό έργο!

Πηγή: patrastimes.gr