Η Κίνα θα παραδώσει δύο εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 στη Μιανμάρ αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει μια εστία της ασθένειας σε μεθοριακή περιοχή, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, καθώς τα περιστατικά μόλυνσης από τη Μιανμάρ έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται σε περιοχές της νότιας Κίνας.

Στη Μιανμάρ παρατηρείται έξαρση των περιστατικών του κορωνοϊού από τον Ιούνιο και την Πέμπτη, οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν 6.701 νέες μολύνσεις και 319 νέους θανάτους, αριθμούς ρεκόρ. Γιατροί και γραφεία τελετών εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Η επιδημία φαίνεται να εξαπλώνεται και στη μεθοριακή, κινεζική επαρχία Γιουνάν, όπου έχουν εντοπιστεί δεκάδες περιστατικά covid-19.

«Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νέων μολύνσεων αυξάνεται στα σύνορα Κίνας-Μιανμάρ», επεσήμανε ο Τσεν Χάι, ο Κινέζος πρέσβης στη Μιανμάρ, στη σελίδα της πρεσβείας στο Facebook, επισημαίνοντας την πίεση που ασκείται στις Αρχές, οι οποίες προσπαθούν να περιορίσουν τις μολύνσεις στη Γιουνάν.

Ο Τσεν πιστεύει πως οι δύο χώρες θα μπορέσουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά ώστε να προλάβουν και να ελέγξουν την εξάπλωση του κορωνοϊού στη μεθόριο.

Η εστία στη Γιουνάν εντοπίστηκε πρώτη φορά στις 4 Ιουλίου και επικεντρώνεται στις πόλεις Ρουίλι και Λονγκτσουάν, που βρίσκονται στα σύνορα με τη Μιανμάρ.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που εντοπίζεται εστία περιστατικών μόλυνσης από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού στην Κίνα, έπειτα από μια εστία που είχε αναφερθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Ο αντικυβερνήτης της Γιουνάν Ζονγκ Γκουογίνγκ δεσμεύτηκε αυτή την εβδομάδα να δημιουργήσει «ένα σιδερένιο φρούριο» για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού, όταν επισκέφτηκε τη Ρουίλι.

Ο ΟΗΕ ανέφερε σε έκθεσή του τη Δευτέρα ότι εντείνει τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει μια «ανησυχητική έξαρση» των περιστατικών της covid-19 στη Μιανμάρ και επεσήμανε ότι εκτιμά ότι η χώρα θα λάβει αρκετά εμβόλια φέτος μέσω του μηχανισμού COVAX για το 20% του πληθυσμού της.

Η πρώτη παρτίδα των 736.000 δόσεων του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm που δώρισε η Κίνα στη Μιανμάρ αναχώρησε την Πέμπτη από το αεροδρόμιο της Γιανγκόν.

Ο υπουργός Ένωσης της Μιανμάρ, Τετ Χάινγκ Ουίν, δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό σε όσους ζουν κοντά στην Κίνα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλότητα στις εμπορικές συναλλαγές, όπως ανέφερε η εφημερίδα Global New Light of Myanmar.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Κίνα θα προσφέρει στη χώρα δύο εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε τρεις παρτίδες που θα φτάσουν αυτή την εβδομάδα, ενώ ακόμη τέσσερα εκατομμύρια δόσεις που έχει αγοράσει αναμένεται να φτάσουν ως τον Αύγουστο.

Πηγή: patrastimes.gr