Έτοιμη να φιλοξενήσει προσωρινά πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, που εγκατέλειψαν τη χώρα έπειτα από την κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, είναι η Κολομβία, μέχρι να εγκριθεί η μετεγκατάστασή τους στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της χώρας, Ιβάν Ντούκε, δεν διευκρίνισε πόσοι Αφγανοί θα φιλοξενηθούν, με τις εκτιμήσεις αμερικανικών και κολομβιανών ΜΜΕ να κάνουν λόγο για περίπου 4.000 άτομα.

 «Η Κολομβία εντάσσεται στην ομάδα των συμμαχικών χωρών οι οποίες θα προσφέρουν υποστήριξη στις ΗΠΑ προκειμένου πολίτες του Αφγανιστάν που βοήθησαν τις ΗΠΑ για χρόνια, και τώρα βρίσκονται στη διαδικασία επεξεργασίας των αιτημάτων τους για να μεταναστεύσουν στη χώρα αυτή, να μπορέσουν να φιλοξενηθούν εδώ προσωρινά», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους των Άνδεων κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε από κοινού με τον Αμερικανό πρεσβευτή Φίλιπ Γκόλντμπεργκ.

 Περισσότερες λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε ο κ. Ντούκε.

Οι ΗΠΑ θα καλύψουν το κόστος της παραμονής των Αφγανών στη λατινοαμερικάνικη χώρα, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Αμερικανός πρεσβευτής. Ο κ. Γκόλντμπεργκ ευχαρίστησε την Μπογοτά για το ότι ανέλαβε το εγχείρημα αυτό, ενώ εξήρε επίσης τη γενναιοδωρία της, καθώς η Κολομβία έχει υποδεχθεί περίπου 2 εκατ. μετανάστες από τη γειτονική Βενεζουέλα.

Ο Τζο Μπάιντεν επικρίνεται για τον τρόπο που χειρίστηκε τη χαοτική αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του από το Αφγανιστάν. Μεταξύ άλλων, όσοι τον επικρίνουν του προσάπτουν λάθος υπολογισμό για το χρονικό διάστημα που θα χρειάζονταν οι Ταλιμπάν προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία και ανεπαρκή σχεδιασμό της επιχείρησης εκκένωσης των Αμερικανών και Αφγανών που συνεργάστηκαν μαζί τους τα 20 χρόνια του πολέμου.

Πηγή: patrastimes.gr