Αυτή τη φορά είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αυτός που προειδοποιεί για τις προκλήσεις ασφαλείας που θα προκύψουν όταν κάποιο εμβόλιο για τον κορονοϊό πάρει το πράσινο φως.

Είναι ακριβώς η παρακολούθηση της ασφάλειας των εμβολίων για την Covid-19, ειδικά αυτών που επιστρατεύουν καινοτόμες τεχνολογίες όπως το αγγελιαφόρο RNA, που ανησυχούν τον υγειονομικό θεσμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του νέου επικεφαλής του.

Ακόμα και θετικά αποτελέσματα εδώ δεν θα μας «απαλλάξουν από την ανάγκη να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά αυτά τα νέα εμβόλια, ειδικά τα πρώτα δυο που φαίνεται να έρχονται», είπε χαρακτηριστικά η Emer Cooke, η νέα διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι του θεσμού στην 25χρονη ιστορία του.

«Δεν είχαμε στο παρελθόν εμβόλια με αγγελιαφόρο RNA, όταν αυτό χορηγηθεί σε μεγάλους πληθυσμούς, πρέπει να είσαι σίγουρος», συμπλήρωσε, λέγοντας πως η ασφάλεια παραμένει ζητούμενο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ελέγχει ήδη σε δικές του δοκιμασίες τα δύο πιθανά εμβόλια για τον κορονοϊό, της Pfizer και της AstraZeneca, και όλοι εκτιμούν πως η πρώτη έγκριση δεν είναι μακριά. Ένα τρίτο εμβόλιο, από τη Moderna Inc, αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.

Η Cooke εμφανίζεται για την ώρα αισιόδοξη μεν, προβληματίζεται ωστόσο με τους κινδύνους που παρουσιάζουν τέτοια πειραματικά σκευάσματα για τον άνθρωπο.

«Είναι ένα από τα πράγματα που με προβληματίζουν», λέει, «αλλά με τα υποσχόμενα αποτελέσματα, σαν αυτά που βλέπουμε μέχρι στιγμής, θα είναι ευκολότερο να εξηγήσεις τα οφέλη των εμβολίων».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ωστόσο, αντίθετα από τον αμερικανικό, έχει αρνηθεί να θέσει όριο αποτελεσματικότητας για το εμβόλιο του κορονοϊού.

Ο αμερικανικός FDA θέλει αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 50%, οι Ευρωπαίοι περιμένουν για την ώρα περισσότερες πληροφορίες για να αποφανθούν…

Πηγή: patrastimes.gr