Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις του κορωνοϊού στη χώρα μας, τόνισε πως διανύουμε μία αυξημένη επιδημική κατάσταση και θα πρέπει να τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης, ενώ σημείωσε πως η μετάδοση του ιού σε ανοιχτούς χώρους είναι 10 φορές χαμηλότερη.

Όσον αφορά στη χρήση της μάσκας, που διευρύνεται και κατά τη διάρκεια παρουσίας σε σούπερ μάρκετ, ο επιδημιολόγος σημείωσε πως αυτή ήταν και παραμένει υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε πλοία και αεροπλάνα, σε ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα ενώ τονίζει ότι κρίνεται απαραίτητη γενικότερα σε μέρη όπου υπάρχει συγχρωτισμός με άγνωστα άτομα.

Στο ερώτημα εάν έχουμε περάσει στο 2ο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας, ο καθηγητής ανέφερε: «Στην επιτροπή δεν κάνουμε τέτοια συζήτηση, αν είναι ή δεν είναι το 2ο κύμα. Ο καθένας, ως επιδημιολόγος ή λοιμωξιολόγος, αναλύει τα στοιχεία. Είμαστε σε μία κατάσταση αυξημένη επιδημικά σε σχέση με τον Ιούνιο, δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό. Το θέμα είναι αν αυτό είναι προοίμιο για ένα δεύτερο κύμα, που σημαίνει ότι θα δούμε μια εκθετική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων την οποία ακόμα δεν έχουμε δει. Προς το παρόν δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση. Όπως και να έχει, αν αυτό είναι 2ο κύμα, σε σχέση με το 1ο είναι πολύ πιο αργό».

Πηγή: patrastimes.gr