Η διατροφή που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες αυξάνει το επικνδυνο για την ανθρώπινη υγεία σπλαχνικό λίπος.

Σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος, το οποίο μπορείτε να πιάσετε ή να τσιμπήσετε – το σπλαχνικό λίπος περιβάλλει τα όργανα βαθιά μέσα στην κοιλιά, όπως το στομάχι, το συκώτι και τα έντερα. Συνεπώς, δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας για αισθητικούς λόγους αλλά για λόγους υγείας.

Σύμφωνα με την κλινική Cleveland, το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών μεταβολικών διαταραχών, όπως:

  • Καρδιακή ασθένεια
  • Διαβήτη τύπου 2
  • Λιπαρή νόσος του ήπατος
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Απνοια ύπνου

Στις γυναίκες, το σπλαχνικό λίπος σχετίζεται επίσης με τον καρκίνο του μαστού και την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση στη χοληδόχο κύστη, λέει η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Όσο περισσότερο σπλαχνικό λίπος έχετε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αναπτύξετε αυτά τα προβλήματα.

Σύμφωνα με την Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε προβλήματα υγείας από το σπλαχνικό λίπος εάν η μέση σας είναι μεγαλύτερη από 101 cm εάν είστε γυναίκα ή η μέση σας είναι μεγαλύτερη από 89 ίντσες εάν είστε άντρας.

Ποια είναι η νούμερο ένα αιτία σπλαχνικού λίπους;

Η νουμερο 1 αιτία του σπλαχνικού λίπους φαίνεται να είναι η κακή διατροφή, ιδιαίτερα αυτή που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες (τους οποίους το σώμα μετατρέπει γρήγορα σε ζάχαρη). Αυτό οδηγεί σε αύξηση βάρους που συχνά είναι δύσκολο να χάσετε, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.

«Η φρουκτόζη, ή η ζάχαρη, κάνει τα λιποκύτταρα να ωριμάσουν γρηγορότερα, συγκεκριμένα στο σπλαχνικό λίπος», λέει η κλινική του Κλίβελαντ. «Μια δίαιτα γεμάτη αναψυκτικά ή ποτά που περιέχουν φρουκτόζη όχι μόνο αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων, αλλά επηρεάζει τον τρόπο ανάπτυξης του λίπους της κοιλιάς».

Γιατί το σπλαχνικό λίπος αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία;

Η έρευνα υποδηλώνει ότι τα λιποκύτταρα ιδιαίτερα τα κοιλιακά λιποκύτταρα – είναι βιολογικά ενεργά, λέει η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ . Είναι σκόπιμο να θεωρούμε το λίπος ως ενδοκρινικό όργανο ή αδένα, που παράγει ορμόνες και άλλες ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν βαθιά την υγεία μας.

Μεταξύ αυτών των αρνητικών επιδράσεων: το σπλαχνικό λίπος μπορεί να αυξήσει την παραγωγή φλεγμονωδών ουσιών στο σώμα που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Η γειτνίαση του σπλαχνικού λίπους με το ήπαρ και το πάγκρεας θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την «κακή» χοληστερόλη και να εμποδίσει το σώμα να διασπάσει το λίπος και να επεξεργαστεί το σάκχαρο στο αίμα.

Πηγή: patrastimes.gr