Καθυστερήσεις και ακυρώσεις θεραπειών του καρκίνου καθώς και άλλα μέτρα ασφαλείας έχουν αναληφθεί για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος έκθεσης στον κορονοϊό. Ως εκ τούτου έχει δμιουργηθεί μια τεράστια καθυστέρηση στην ογκολογική φροντίδα και την έρευνα. Αυτά τα θέματα συζητήθηκαν στο ESMO Virtual Congress 2020.

«Είτε ο κίνδυνος για τις σκοτεινές στατιστικές είναι πραγματικός ή όχι θα γίνει εμφανές μόνο στο μέλλον, όταν περισσότερα απτά αποτελέσματα σε μεγάλες μελέτες και μητρώα θα είναι διαθέσιμα» είπε ο Δρ Στέφαν Zimmermann, ESMO Υπεύθυνος Τύπου, στην εναρκτήρια συνέντευξη τύπου του συνεδρίου. «Για τώρα, είναι λογικό να αναρωτηθούμε αν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες πέρα από COVID-19 που σήμερα δημιουργούν πίεση στην ογκολογία , καθώς η πανδημία έχει επίσης αποκαλύψει κάποια αδυναμία στον τρόπο με τον οποίο η θεραπεία καρκίνου είναι οργανωμένη»πρόσθεσε.

Πριν από την πανδημία, το βάρος του καρκίνου της Ευρώπης εκτιμήθηκε από το ECIS – Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τον Καρκίνο (1) πως έφτασε τις 2,7 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και 1,3 εκατομμύρια θανάτους το 2020. Ωστόσο, ο κορονοϊός έχει ασκήσει πρωτοφανείς πιέσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο.

Μια μελέτη (2) που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο της ESMO 2020, αναδεικνύει την έκταση στην οποία ο κορονοϊός έχει διαταράξει την οργάνωση και την παροχή της θεραπείας του καρκίνου. Οι απαντήσεις ελήφθησαν από Κέντρα Ογκολογίας σε 18 χώρες . Συνολικά, 60,9% ανέφεραν ότι η κλινική δραστηριότητα ήταν μειωμένη κατά την κορύφωση της πανδημίας, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα (64,2%) ανέφεραν μερική θεραπεία ως κύρια ανησυχία και 37% αναμένουν να δουν σημαντικές μειώσεις σε κλινικές δοκιμές του τρέχοντος έτους.

Ο συγγραφέας της μελέτης Dr Guy Jerusalem , Center Hospitalier Universitaire Sart Tilman, Βέλγιο, δήλωσε: «Η πανδημία είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οργάνωση της περίθαλψης των ασθενών, στην ευημερία των φροντιστών και στις δραστηριότητες κλινικών δοκιμών. Υπάρχει ο κίνδυνος να καθυστερήσει η διάγνωση νέων περιπτώσεων καρκίνου και να διαγνωστούν περισσότεροι ασθενείς σε μεταγενέστερο στάδιο της νόσου τους».

Πηγή: patrastimes.gr