Ήταν μια είδηση που έκανε τον γύρο του κόσμου, δείχνοντας πως η ανθρωπιά δεν θα εκλείψει ποτέ από τη Γη. Σε πείσμα των χαλεπών καιρών μας.

Οι κάτοικοι μιας κοινότητας χαμένης κάπου στα κεντρικά της Γερμανίας δεν πίστευαν στα αυτιά τους όταν έμαθαν ότι είχαν κληρονομήσει την τεράστια περιουσία της καλόκαρδης γειτόνισσάς τους.

Η ηλικιωμένη είχε φύγει μόλις από τη ζωή και ο συμβολαιογράφος ανακοίνωσε στη δύσπιστη αρχικά κοινοτική αρχή πως τους είχε αφήσει τη γη της, αλλά και όλο το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του άντρα της.

Η 81χρονη εμπιστεύτηκε την περιουσία της στους ανθρώπους με τους οποίους είχε μοιραστεί στιγμές της ζωής της, τους οποίους αποκαλούσε «οικογένεια».

Να πώς ξεδιπλώθηκε η υπέροχη ιστορία…

Ένα χωριό κάπου στη Γερμανία

Το Waldsolms είναι μια κοινότητα που ανήκει διοικητικά στο κρατίδιο της Έσσης. Αποτελείται από μια συστάδα 6 μικρών χωριών, με τους κατοίκους να ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Εκεί ζούσε το ζευγάρι των Wedel από το 1975, πάντα αρμονικά με τους συγχωριανούς τους. Ο Alfred Wedel, πετυχημένος χρηματιστής και φτασμένος οικονομικά, κατάφερε να χτίσει μια εντυπωσιακή περιουσία στη μακρά του καριέρα.

Όταν έφυγε από τον κόσμο το 2014, σε ηλικία 88 ετών, η σύζυγός του Renate Wedel παρέμεινε στο σπιτικό τους για άλλα δύο χρόνια, όταν λόγω ηλικίας αναγκάστηκε να αποσυρθεί σε οίκο ευγηρίας στην κοντινή Φρανκφούρτη.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ξέχασε ποτέ το σπίτι ή τους γείτονές της. Κι αυτό θα φαινόταν λίγο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2019 συγκεκριμένα, όταν η 81χρονη Renate θα έφευγε από τη ζωή…

Η περιουσία

Ήταν τον φετινό Απρίλιο όταν σήμανε ένας χαρμόσυνος συναγερμός στο Waldsolms. Η κοινότητα ήταν πλέον ο νόμιμος ιδιοκτήτης όλης της περιουσίας των Wedel, που περιλαμβάνει ακίνητα, γη και το εκτεταμένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του Alfred.

Ποιο το συνολικό ποσό που κληροδότησε στους παλιούς της γείτονες η Renate; Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ίδιας της κοινότητας, τραπεζικός λογαριασμός, ακίνητα και μετοχές απάρτιζαν μια «σημαντική περιουσία 6,2 εκατ. ευρώ».

Από το ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας «Hessenschau» μαθαίνουμε ότι το ζευγάρι δεν είχε παιδιά. Η Renate είχε μια αδερφή, η οποία ωστόσο είχε φύγει ήδη από τον κόσμο.

Πώς υποδέχτηκε ο κόσμος το δώρο

Τα νέα έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία στη μικρή αγροτική κοινότητα. «Αρχικά πίστεψα πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Κάποιο κόμμα θα είχε ξεφύγει, κάτι δεν θα ήταν σωστό», δήλωσε στην εφημερίδα ο δήμαρχος Bernd Heine.

Η κοινότητα κληρονόμησε στους επόμενους μήνες και το μόνο περιουσιακό στοιχείο που άφησαν οι Wedel σε έναν από τους κληρονόμους τους, το σπίτι όπου ζούσαν. Το οποίο αρνήθηκε να αποδεχτεί τελικά ο νόμιμος δικαιούχος εξαιτίας του υψηλού κόστους συντήρησής του.

Αλλά και των ρητών όρων που είχε θέσει η ηλικιωμένη στη διαθήκη ώστε να παραμείνει το πατρικό οίκημα σε οικογενειακά χέρια.

«Μεγάλο μπελά» το χαρακτήρισε ο δικαιούχος, σύμφωνα με τη «Hessenschau», και αποποιήθηκε την κληρονομιά. «Η αξία του δεν άξιζε τον κόπο», δήλωσε διατηρώντας την ανωνυμία του. Ίσως πικράθηκε που δεν πήρε τίποτα από την τεράστια περιουσία, ποιος ξέρει.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει κάποιοι μήνες από την είδηση, η έκπληξη για τους περισσότερους κατοίκους δεν έχει κοπάσει. Ούτε και τα όνειρα για την ανάπτυξη του χωριού τους και τη βελτίωση της ζωής τους.

Και έχουν κάθε δίκιο να κάνουν τέτοια όνειρα, γιατί αυτό ακριβώς προστάζει η διαθήκη της 81χρονης. Η κληρονομιά των 6,2 εκατ. ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί «αποκλειστικά για εγκαταστάσεις και υποδομές στην κοινότητα».

Και βέβαια οι συγχωριανοί της είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να σεβαστούν τις επιθυμίες της. Πολλά τους λείπουν και ακόμα περισσότερα χρειάζονται επισκευή ή εκσυγχρονισμό.

«Η κοινότητα του Waldsolms ευχαριστεί μεταθανάτια το ζευγάρι των Wedel για τη σημαντική αυτή κληρονομιά», έγραψε η δημοτική αρχή, «θα τη διαχειριστούμε με μεγάλη υπευθυνότητα, αναπτύσσοντας την κοινότητά μας με γνώμονα το καλό όλων και διατηρώντας τη μνήμη και των δυο τους».

Πού θα πάνε τα λεφτά

Μπόλικα δημοτικά συμβούλια μετά, το Waldsolms αρχίζει να κατασταλάζει πού ακριβώς σκοπεύει να διαθέσει την κληρονομιά. Δεν ήταν λίγες οι υποσχόμενες ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι, καθώς οι ανάγκες είναι πολλές. Και κάποιες ιστορικές.

Ο δήμαρχος θέλει για παράδειγμα να αποκτήσει επιτέλους η κοινότητα ποδηλατόδρομους. Άλλοι ονειρεύονται έναν νέο παιδικό σταθμό. Κάποιοι άλλοι λαχταρούν βοηθητικούς χώρους και νέα κτίρια. Ακόμα και δημοτική συγκοινωνία.

Όσο για τα παιδιά, αυτά καρδιοχτυπούν να περάσει η δική τους πρόταση για μια υπαίθρια πισίνα.

Τέτοια χαρά και αισιοδοξία έφερε η ανιδιοτελής πράξη της καλόκαρδης γυναίκας που δεν ξέχασε ποτέ τους γείτονές της, τους ανθρώπους με τους οποίους είχε μοιραστεί τη ζωή της για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες.

Πηγή: patrastimes.gr