Το μεγαλύτερο ποσοστό μηδενικών και πιστωτικών δηλώσεων αναμένεται να καταγράψουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις. Οι αναστολές εργασίας, η αύξηση της ανεργίας, η συρρίκνωση των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών σε συνδυασμό με την νέα φορολογική κλίμακα δείχνουν ότι οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων θα είναι από τις χαμηλότερες εδώ και δεκαετίες.
Περίπου 600.000 εργαζόμενοι αμείφθηκαν με ποσά ύψους 534 ευρώ μηνιαίως κατά το προηγούμενο έτος καθώς ήταν σε αναστολή εργασίας για αρκετούς μήνες και τα οποία μάλιστα είναι αφορολόγητα. Την ίδια στιγμή οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεπεία της υγειονομικής κρίσης είχαν σημαντική μείωση του τζίρου και σε συνδυασμό με τη νέα φορολογική κλίμακα όχι μόνο δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο αλλά θα έχουν και επιστροφή φόρου. Και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μικρότερο φόρο σε σύγκριση με το προηγούμενο τουλάχιστον έτος. Παρά το γεγονός ότι η κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια είναι επαχθής, τα κουρεμένα ενοίκια του 2020 και οι αφορολόγητες αποζημιώσεις που έλαβαν συρρικνώνουν το τελικό ποσό του φόρου που θα καταβληθεί.

Τα πρώτα στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αποδεικνύουν προς το παρόν τα ανωτέρω και μένει να φανεί εάν, στα τέλη Ιουλίου όπου θα έχουν υποβληθεί οι περισσότερες δηλώσεις, η σημερινή τάση γίνει πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεια της ΑΑΔΕ μέχρι και την Παρασκευή είχαν υποβληθεί 123.329 δηλώσεις. Από την εκκαθάριση προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Το 22,6% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 36.914 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 17,1 εκατ.. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 464 ευρώ.
• Το 59,4% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 123.329 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 96.988 είναι μηδενικά.

• Για το 17,99% των φορολογουμένων ή 29.371 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 216 ευρώ.

• Συνολικά το 77,4% των φορολογούμενων που υπέβαλαν δήλωση δεν προκύπτει επιπλέον φόρος ή έχουν επιστροφή φόρου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λογιστών φέτος τα ποσοστά των φορολογούμενων που θα έχουν επιστροφή φόρου ή δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο θα είναι υψηλά και θα κινηθεί περίπου στο 75%.

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου. Ωστόσο όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν χωρίς πρόστιμα τη δήλωση μέχρι τις 27 Αυγούστου καταβάλλοντας και τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα κατά βληθεί τον Φεβρουάριο του 2022.

Πηγή: patrastimes.gr