Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ομάδας του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, στις 7 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν περί τα 140 κρούσματα επί συνόλου 810 – 820 σε όλη τη χώρα, ενώ στις ΜΕΘ θα νοσηλεύονται με κορονοϊό γύρω στους 360 ασθενείς και οι θάνατοι θα είναι 40 – 50.

«Η αποκλιμάκωση είναι αργή και γι’ αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα των σχολείων πριν από τις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα θα είναι περίπου 600 και στη Θεσσαλονίκη 100» σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.

Ταυτόχρονα, διευκρινίζει πως εάν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι η νέα μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στη Βρετανία είναι όντως αισθητά περισσότερο μεταδοτική, τότε οι εκτιμήσεις θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο και την εστίαση, ο κ. Σαρηγιάννης επικεντρώνεται όχι μόνο στο πότε, αλλά και στο πώς θα ανοίξουν να μαγαζιά.«Αυτό θα μπορούσε να γίνει 15 ημέρες μετά τα σχολεία, στις αρχές Φεβρουαρίου», τονίζει.

Παράλληλα, προτείνει τη χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδοτηθούν. Το κόστος είναι ανάμεσα στα 1000 και τις 2000 ευρώ για την κάλυψη 70 τετρ. μέτρων είτε με ανοιχτές, είτε με κλειστές πόρτες. «Έχουμε μετρήσει στο εργαστήριο ότι αυτές οι συσκευές μειώνουν το ιικό φορτίο κατά 55% – 70% και το σωματιδιακό φορτίο κατά 95%» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Σαρηγιάννης προβλέπει μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων, που θα σημάνει επί της ουσίας το τέλος της πανδημίας, τον Ιούνιο, ενώ συστήνει στοχευμένους εμβολιασμούς ανά περιοχή για καλύτερα αποτελέσματα.

Με βάση δείκτη στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ο πληθυσμός, η διασπορά και η μεταδοτικότητα του ιού η ομάδα Σαρηγιάννη έχει υπολογίζει ότι στις δύο πιο επιβαρυμένες σήμερα περιοχές της χώρας οι επιλογές θα πρέπει να είναι οι ακόλουθες:

– Στην Κοζάνη να γίνει πενταπλάσιος αριθμός εμβολιασμών σε σχέση με την αναλογία του πληθυσμού
– Στη Δυτική Αττική τριπλάσιος αριθμός εμβολιασμών σε σχέση με την αναλογία του πληθυσμού.

Με πληροφορίες από voria.gr

Πηγή: patrastimes.gr