Το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε όλους τους υπηκόους του να εγκαταλείψουν “αμέσως” το Αφγανιστάν, εξαιτίας της “επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας”, καθώς οι μάχες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις κυβερνητικές δυνάμεις κλιμακώνονται.

“Απευθύνεται σύσταση σε όλους τους βρετανούς υπηκόους στο Αφγανιστάν να φύγουν αμέσως με εμπορικά μέσα (μεταφοράς)”, ανέφερε χθες το Φόρεϊν Όφις στον ιστότοπό του, προειδοποιώντας εναντίον της έξαρσης των μαχών.

Ακόμη, προέτρεψε να αποφεύγεται κάθε ταξίδι στην αφγανική επικράτεια και προειδοποίησε τους Βρετανούς που παραμένουν στη χώρα της Ασίας να μην υπολογίζουν στο ότι θα υπάρξει μηχανισμός κατεπείγουσας απομάκρυνσής τους, διευκρινίζοντας πως δεν είναι σε θέση να προσφέρει παρά “εξαιρετικά περιορισμένη” συνδρομή.

Η οδηγία αυτή του βρετανικού ΥΠΕΞ καταγράφεται την ώρα που οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει, παράλληλα με την απόσυρση από το Αφγανιστάν έπειτα από δύο δεκαετίες των ξένων στρατευμάτων υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ.

“Οι τρομοκράτες είναι πολύ πιθανό να αποπειραθούν να διαπράξουν επιθέσεις”, οι “συγκεκριμένες μέθοδοι επίθεσης εξελίσσονται”, γίνονται ολοένα πιο “εξελιγμένες”, ανέφερε το Φόρεϊν Όφις.

Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει τους τρεις τελευταίους μήνες αχανείς εκτάσεις σε αγροτικές περιοχές στις επαρχίες καθώς και συνοριακές διελεύσεις-κλειδιά διεξάγοντας κεραυνοβόλα επίθεση, εκμεταλλευόμενοι την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την 31η Αυγούστου.

Αφού συνάντησαν ασθενική αντίσταση στις επαρχίες, στράφηκαν εδώ και μερικές ημέρες εναντίον μεγάλων αστικών κέντρων, περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες, όπου εμπλέκονται σε φονικές μάχες με τον στρατό.

Χθες Παρασκευή οι ισλαμιστές κατέλαβαν τη Ζαράνζ, στο νοτιοδυτικό Αφγανιστάν, στα σύνορα με το Ιράν· πρόκειται για την πρώτη πρωτεύουσα επαρχίας που κατέλαβαν από την έναρξη της εφόδου τους τον Μάιο, ενημέρωσε τοπικός αξιωματούχος.

Πηγή: patrastimes.gr