Το πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, το οποίο ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, αντιπροσωπεύει τώρα έως και 20% των κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, δήλωσε σήμερα κορυφαίο νοσοκομειακό στέλεχος, ζητώντας την εφαρμογή πιο περιοριστικών μέτρων για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία στη Γαλλία.

Οι βασικοί δείκτες για την COVID-19 στη Γαλλία έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα δύο μηνών κατά μέσον όρο χθες Δευτέρα, αλλά η κυβέρνηση, η οποία θα συνεδριάσει ειδικά για την COVID-19 αύριο Τετάρτη, εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα μπορέσει να αποφύγει ένα τρίτο εθνικό λοκντάουν.

“Έχουμε τα αρχικά αποτελέσματα στην περιοχή του Παρισιού και δεν είναι καλά”, δήλωσε στον ραδιοσταθμό franceinfo ο Ρεμί Σαλομόν, ο οποίος είναι επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής του ομίλου νοσοκομείων του Παρισιού AP-HP.

“Στις 7 Ιανουαρίου βρισκόμασταν στο 6% ως 7%, φτάσαμε το 15% ως 20% την περασμένη εβδομάδα”, πρόσθεσε.

“Το παραλλαγμένο στέλεχος θα αναλάβει τα ηνία, το ξέρουμε και γι’αυτό τα τρέχοντα μέτρα δεν επαρκούν”, δήλωσε ο Σαλομόν, υπενθυμίζοντας ότι το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος είναι 50% ως 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του ιού, και τόνισε ότι αυστηρότεροι περιορισμοί χρειάζεται να εφαρμοστούν για να αναχαιτιστεί η πανδημία.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν προχώρησε στην επιβολή ενός τρίτου εθνικού lockdown, αλλά κατέστησε αυστηρότερους τους συνοριακούς ελέγχους για την COVID-19 και ενίσχυσε τους ελέγχους για την τήρηση της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Τουρισμού Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν κάλεσε τους Γάλλους πολίτες να μην ακυρώσουν “προς το παρόν” τα σχέδιά τους για τις διακοπές.

Ωστόσο οι αναβατήρες στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας θα παραμείνουν κλειστοί κατά τις σχολικές διακοπές του Φεβρουαρίου, οι οποίες ξεκινούν την Παρασκευή, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι καταγράφηκαν 4.347 νέα κρούσματα κορονοϊού το προηγούμενο 24ωρο, αλλά σημείωσαν ότι ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των νέων ημερήσιων κρουσμάτων ανέρχεται τώρα σε 20.515, που είναι ο υψηλότερος από τις 23 Νοεμβρίου.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη Γαλλία ανέρχεται σε 3.201.461 και είναι ο έκτος υψηλότερος στον κόσμο και ο συνολικός αριθμός των θανάτων από την COVID-19 σε 76.512, που είναι ο έβδομος υψηλότερος παγκοσμίως.

Πηγή: patrastimes.gr