Εκτός από τα «κορωνοχρέη» που πάγωσαν εκτάκτως λόγω πανδημίας, στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν πλέον και νέα μέτρα για τα χρέη που αφήνει πίσω της η κρίση με στόχο τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

 Λύσεις που περιλαμβάνουν «κούρεμα χρέους» για περισσότερους οφειλέτες  προωθεί η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα της επανεκκίνησης της οικονομίας. Εκτός από τα «κορωνοχρέη» που πάγωσαν εκτάκτως λόγω πανδημίας, στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν πλέον και νέα μέτρα για τα χρέη που αφήνει πίσω της η κρίση.

Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε πλέον πανευρωπαϊκά αλλά και στη χώρα μας ετοιμάζονται ανακοινώσεις. Οριζόντια “κουρέματα” αποκλείονται, ενώ και σχέδια για 60 – 72 δόσεις τα οποία έχει φέρει στο φως το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ,  θα περάσουν από συμπληγάδες. Στη θέση τους τον πρώτο λόγο θα έχουν επιλεκτικό «κούρεμα» χρέους, διεύρυνση δικαιούχων  αλλά και μέτρα για χρέη που αποκλείονταν ως τώρα από ρύθμιση ή αναστολή –όπως τρέχουσες δόσεις ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ΦΜΥ κλπ.

Ήδη μάλιστα, μόλις εχθές, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών προετοίμασε και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν αλλαγές και νέα μέτρα στήριξης για περισσότερους μικρομεσαίους που δικαιούνται προστασίας από το Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ.

Συγκεκριμένα, ύστερα από παζάρια αλλά χωρίς τυμπανοκρουσίες, το οικονομικό επιτελείο επέβαλε νέες λύσεις που περιέχουν και «κουρέματα», και δόσεις, και ειδικές ρυθμίσεις και επιδοτήσεις από το κράτος στους υπερχρεωμένους.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2», το Κράτος προσφέρει ένα «πακέτο δώρων» προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εκτός από την Επιδότηση για 8 μήνες από το Κράτος, οι οφειλέτες θα απολαύσουν επίσης:

Α. Για ρυθμίσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πακέτο τριπλής επιλογής, δηλαδή:

1.  μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%,  για 8 μήνες που διαρκεί η κρατική επιδότηση

2. και, επιπλέον, τουλάχιστον ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:

α.  μείωση του επιτοκίου  για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης , ή/και

β. διαγραφή τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή/και

γ. διαγραφή κεφαλαίου εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια,  όπως:

–  το χρέος να είναι μεγαλύτερο της εμπορικής αξίας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών,

– να μην προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κλπ, ή/και

δ. επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, και

3.  καμία αύξηση του ποσού στης δόσης δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Β. Για κανονικά εξυπηρετούμενα δάνεια που επιδοτούνται, τα ίδια μέτρα αλλά χωρίς «κούρεμα» ή επιμήκυνση, δηλαδή:

1.  καμία αλλαγή σε όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με όσα ίσχυαν πριν τη χορήγηση της Κρατικής επιδότησης,

2.  καμία αύξηση του ποσού στης δόσης δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Τα μέτρα αυτά θα ψηφιστούν  τις επόμενες μέρες και θα ισχύσουν αναδρομικά και για τις 33.792 επιχειρήσεις που υπέβαλαν μέχρι χθες αίτηση στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2».

Για να επωφεληθούν της επιδότησης του επιχειρηματικού τους δανείου για 8 μήνες καθώς και των ανωτέρω νέων διευκολύνσεων, οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τις 31 Μαΐου. Λόγω των ανατροπών αυτών, η πληρωμή της 1ης δόσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου και θα αφορά αναδρομικά και το μήνα Μάιο. Έτσι, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν συνδυαστικά και το πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων.

Πηγή: patrastimes.gr