Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα συζήτησε στην Τουρκία με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Νίκος Δένδιας μετέφερε αναλυτικά στον πρωθυπουργό το περιεχόμενο των συνομιλιών του που είχε στην Άγκυρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο ο Νίκος Δένδιας χειρίστηκε μια δύσκολη συζήτηση, αναφερόμενος στη δημόσια σύγκρουση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η δημόσια σύγκρουση Δένδια-Τσαβούσογλου
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του προετοιμασμένος για το καλό σενάριο αλλά και για το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να πάνε… κατά διαόλου.

Με τις δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Δένδιας απάντησε γραμμή-γραμμή σε όλες τις τουρκικές αιτιάσεις και αποδόμησε την τουρκική ατζέντα τόσο στο θέμα του casus belli για το ενδεχόμενο που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, μέχρι την αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας, στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, την επιθετική συμπεριφορά των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το Κυπριακό αλλά και την προσπάθεια εισβολής από μετανάστες κατευθυνόμενους από την Άγκυρα.

«Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές το βράδυ της Πέμπτης και πρόσθεταν: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας είχαν εκτενή συνομιλία την Τετάρτη και την Πέμπτη μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου».

Ο υπουργός Εξωτερικών, τόνιζαν οι ίδιοι παράγοντες, είχε ρητή εντολή από τον πρωθυπουργό «αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως».

Πηγή: patrastimes.gr