Την «ανάγκη για επαναφορά της κανονικής δημοκρατικής λειτουργίας του κοινοβουλίου», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel.

«Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι το ίδιο το άνοιγμα δραστηριοτήτων. Αλλά το ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει τα μέτρα που χρειάζονται για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, για το μαζικό και δωρεάν testing, για την αντιμετώπιση της διασποράς σε ΜΜΜ και χώρους δουλειάς», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εξηγώντας ότι «στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση -λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας- οφείλει άμεσα να αποκαταστήσει την κανονική δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου».

Σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση μέχρι στιγμής ακολουθούσε ένα ιδιότυπο και αποτυχημένο lockdown», ανέφερε ότι «από τον Οκτώβρη -όταν μπήκαμε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας- μέχρι σήμερα, έχουμε θρηνήσει περισσότερους από 11.200 συνανθρώπους μας». «Γίνεται ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν προετοιμάστηκε ουσιαστικά για το δεύτερο αυτό κύμα», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και εξήγησε: «η ΝΔ ποτέ δεν πίστεψε στην ενίσχυση του ΕΣΥ, ποτέ δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τη διασπορά του ιού στις βασικές εστίες υπερμετάδοσης, στους χώρους εργασίας και τα μέσα μεταφοράς».

Υπενθύμισε δε ότι «την Παρασκευή συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε για πρώτη φορά ότι έχουμε νικήσει τον κορονοϊό». «Όταν σε ένα μαραθώνιο έχεις δώσει συγχαρητήρια στον εαυτό σου ήδη από τα πρώτα 100 μέτρα, είσαι ή αλαζόνας ή ανόητος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όσον αφορά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, τόνισε ότι «το γεγονός πως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης “κρύφτηκε” από τη διαδικασία στη Βουλή, δείχνει και δειλία αλλά και ενοχή για τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ». Στηλίτευσε μάλιστα και τη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος έφτασε στο σημείο να αποκρύψει ουσιαστικά από το σώμα της Βουλής «επιστολή του ΟΗΕ, η οποία έλεγε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αυξηθεί η ενδοοικογενειακή βία και οι κακοποιητικές συμπεριφορές».

Ο Ν. Ηλιόπουλος καταλόγισε, ακόμα, ανοχή στη ΝΔ απέναντι στις απαράδεκτες δηλώσεις του βουλευτή της, Γιάννη Λοβέρδου. «Όταν ακούμε βουλευτή να υπερασπίζεται τα δικαιώματα αντρών που κακοποιούν τις γυναίκες τους -αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι ακόμα και ένας άνδρας που δέρνει τη γυναίκα του μπορεί να είναι ταυτόχρονα καλός πατέρας- και όταν ο ίδιος άνθρωπος χωρίς να ζητήσει συγγνώμη, εξακολουθεί να είναι βουλευτής της πλειοψηφίας, αυτή η ντροπή πλέον βαραίνει την ίδια τη ΝΔ», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Αναφερθείς στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή, σημείωσε ότι «η βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι να κάνει πιο φθηνή την εργασία». «Έτσι, καθιερώνουν τις απλήρωτες υπερωρίες, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας -και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον διαλυμένων ελεγκτικών μηχανισμών», τόνισε, λέγοντας ότι «η “διευθέτηση του χρόνου εργασίας” προφανώς και δεν θα γίνεται συναινετικά, αλλά θα επιβάλλεται από τον εργοδότη στον εργαζόμενο με το φόβο της απόλυσης». «Το νομοσχέδιο δίνει ακόμα στον εργοδότη τη δυνατότητα να βγάλει τον εργαζόμενο σε αναγκαστική άδεια για ένα χρόνο χωρίς αποδοχές», επισήμανε, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει εργαλείο εργοδοτικού εκβιασμού. Σημείωσε δε ότι «για πρώτη φορά θα μπορεί να εφαρμόζεται το “σπαστό τετράωρο”». «Ο εργαζόμενος θα μπορεί να έρχεται το πρωί για ένα τετράωρο, μετά να φεύγει και στη συνέχεια να υποχρεώνεται να επιστρέφει το απόγευμα για άλλες τέσσερις ώρες», πρόσθεσε.

«Όλα αυτά θα φέρουν μείωση μισθών, θα πλήξουν ένα μεγάλο κομμάτι και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γιατί θα μειωθεί η ζήτηση, ενώ θα επηρεάσουν αρνητικά και την ανεργία, γιατί οι απλήρωτες υπερωρίες είναι κάτι που οι εργοδότες θα εκμεταλλευθούν για να κάνουν λιγότερες προσλήψεις», υπογράμμισε.

Τέλος, στο μέτωπο του εμβολιασμού, επισήμανε ότι εδώ και πολλές ημέρες η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει «για ποιο λόγο επέλεξε να πάρει 2 εκατ. λιγότερα εμβόλια από τη Moderna, όπως έχει αποκαλύψει εδώ και πολύ καιρό το Politico». «Αν όντως ισχύει αυτό, καταλαβαίνουμε πόσο καλύτερα θα μπορούσαν να είναι σήμερα τα πράγματα για τη χώρα», κατέληξε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Πηγή: patrastimes.gr