«Η πραγματική στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων από την κυβέρνηση, με ισχυρές δημόσιες δαπάνες, είναι μονόδρομος προκειμένου να αποφύγουμε τα λουκέτα και ένα μαζικό κύμα απολύσεων που είναι μπροστά μας», ανέφερε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο κ. Ηλιόπουλος, μιλώντας στο “BLUE SKY”, σημείωσε ότι « Η πραγματικότητα αποτυπώνει ότι η Ελλάδα το 2020, με βάση τα στοιχεία, είχε τη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη και τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους», και πρόσθεσε ότι «οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης, μεταφέρουν ότι ένα 40% με 50% των καταστημάτων τους ίσως να μην μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν».

«Η κατάσταση αυτή δεν θα αντιστραφεί εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε γενναία μέτρα», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «πρέπει να υπάρξει επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος στους πληττόμενους κλάδους, πρέπει η επιστρεπτέα προκαταβολή να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση κι επίσης χρειάζεται να εφαρμοστεί ένα σχέδιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή ενός μέρους του και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε δόσεις».

Ακόμα έθεσε ως πολύ σημαντική ανάγκη «την ακύρωση του πτωχευτικού νόμου, ενός νόμου που το μόνο που φέρνει είναι χρεοκοπίες και πλειστηριασμούς». «Το γεγονός ότι η ίδια η κυβέρνηση έχει παγώσει την εφαρμογή του, φανερώνει ότι μόνο νόμος “δεύτερης ευκαιρίας” δεν είναι», σημείωσε. Επισήμανε, δε, ότι «τα στοιχεία του ΓΛΚ διέψευσαν τον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος υποστήριξε, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ότι είχαν δοθεί 24 δις για τις επιπτώσεις της πανδημίας». «Μόνο 6,7 δις είχαν δοθεί με βάση τα στοιχεία, εκ των οποίων 3,1 δις ήταν δάνεια», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις, υπογράμμισε ότι «το βασικό μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αυτή τη στιγμή, είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές». «Καταφέραμε, μέσα από πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής Αριστεράς, το Συμβούλιο της Ευρώπης να υπερψηφίσει την πρόταση που έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό, για άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια, ώστε να μπορούν αυτά να παράγονται πολύ πιο γρήγορα και μαζικά, από περισσότερα εργοστάσια στην Ευρώπη», επεσήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Τη στήριξή του στο αίτημα αυτό εξέφρασε και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα», πρόσθεσε.

Σημείωσε, ακόμα, ότι «πιέζοντας την κυβέρνηση, καταφέραμε να χορηγούνται τελικά δωρεάν φάρμακα στους χαμηλοσυνταξιούχους, κάτι που η ΝΔ σχεδίαζε αρχικά να καταργήσει».

«Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτήν την περίοδο», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι «είμαστε σε συνεχείς επαφές με τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη με την πανδημία στην πρώτη γραμμή και με όλους τους κλάδους που πλήττονται».

«Δεν ασχολούμαστε με τα σενάρια πρόωρων εκλογών που διαρρέει συνεχώς το κυβερνητικό στρατόπεδο», πρόσθεσε. «Η ανακίνηση σεναρίων για εκλογές, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την πορεία της πανδημίας και της οικονομίας, δείχνει τεράστια ανευθυνότητα από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε εξέλιξη», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Πηγή: patrastimes.gr