Η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων  υγρών αποβλήτων  είναι το θέμα της Ημερίδας  που διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων, αύριο,  το πρωί, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Βυζαντινό, με τη συμμετοχή καθηγητών των Πανεπιστημίων Πάτρας και Bari καθώς και εκπροσώπων του Δήμου Gallipoli.

Η Ημερίδα  διοργανώνεται  στο πλαίσιο του έργου Rewater που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Greece-Italy, που υλοποιεί ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΠ, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και φορείς πόλεων της Ιταλίας  και το οποίο στοχεύει στην επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των αστικών λυμάτων  για τις ανάγκες άρδευσης δημοσίων χώρων.

Όπως είναι γνωστό η μονάδα επεξεργασίας εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά στον Βιολογικό καθαρισμό της Πάτρας. Ο στόχος είναι με την απόκτηση της σχετικής τεχνογνωσίας να υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης για την εγκατάσταση επεξεργασίας του συνόλου των υγρών αποβλήτων που συγκεντρώνονται,  για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας

Time Ατζέντα
09.00 Εγγραφή συμμετεχόντων
09.15 – 09.30  Χαιρετισμοί
09.30 – 09.50 Η συμβολή της χρήσης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής – Κων/νος Κωνσταντακόπουλος, Δήμος Πατρέων, Τμήμα  Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υπεύθυνος έργου  Re-Water 
09.50 – 10.20 Η Υιοθέτηση νέων τεχνολογιών για την επαναχρησιμοποίηση λυμάτων – καθηγητής Danilo Spasiano, Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου  Bari.
10.20 – 10.50 Εγκατάσταση και λειτουργία της πιλοτικής μονάδας υπερδιήθησης στην Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων της ΔΕΥΑΠ – Αποτελέσματα και προτάσεις για τη χρήση του παραγόμενου νερού – Καθηγητής Χριστάκης Παρασκευά, Τμήμα Χημικών Μηχανικών , Πανεπιστήμιο Πατρών
10.50 – 11.20 AQP και βιώσιμη διαχείριση των υδάτων : τεχνολογική καινοτομία και επαναχρησιμοποίηση λυμάτων στην Gallipoli, Μηχανικός Fabrizio Dell’Anna, Acquedotto Pugliese SpA (Επιχείρηση Υδάτων της Απουλίας)
11.20 – 11.40 Διάλλειμα – Καφές 
11.40 – 12.10  Ανακύκλωση Υγρών Αποβλήτων – Περιπτώσεις Εφαρμοσμένων Μελετών στην Ελλάδα – Καθηγητής Μιχαήλ Λεοντσινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής (407/84), Ελένη Σαζάκη, εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.
12.10 – 12.30 Επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και Κυκλική Οικονομία –Βασίλειος Κάντζαρης, Δήμος Πατρέων ,Δ/νση Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Πρασίνου, Προϊστάμενος Τμήματος Μελετών Έργων Πρασίνου.
12.30 – 13.00 Το Έργο Re-Water  και οι επιδεικτικές δράσεις  στην Gallipoli, Μηχανικός Gianluca Perrone, Δήμος  Gallipoli.
13.00 – 13.30 Ασφαλής Επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων και βιοστερεών  – Πέτρος Κόκκινος, Μεταδιδακτορικός ερευνητής, Εργαστήριο Τεχνολογίων Αειφορικής Διαχείρισης Αποβλήτων, Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας (ΣΘΕΤ).
13.30 Γεύμα  
14.30 Τέλος Ημερίδας

Στην αυριανή ημερίδα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της λειτουργίας της πιλοτικής μονάδας υπερδιήθησης  της ΔΕΥΑΠ και οι ανάλογες  τεχνολογίες που  λειτουργούν σε πόλεις της Ιταλίας.

Πηγή: patrastimes.gr