Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ινδίας ενέκρινε σήμερα το εμβόλιο DNA τριών δόσεων ZyCoV-D κατά του κορονοϊού της φαρμακοβιομηχανίας Zydus Cadila, για επείγουσα χρήση, για ενηλίκους και παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω και έγινε, έτσι, το έκτο εμβόλιο του οποίου η χρήση εγκρίνεται στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρία, σκοπεύει να παρασκευάσει 100 έως 120 εκατομμύρια δόσεις του ZyCoV-D ετησίως και έχει αρχίσει να αποθηκεύει αποθέματα του εμβολίου.

 Η φαρμακοβιομηχανία, που είναι καταχωρημένη ως Cadila Healthcare Ltd, έκανε αίτηση για την έγκριση του ZyCoV-D την 1η Ιουλίου με βάση το ποσοστό αποτελεσματικότητας 66,6% σε δοκιμές τελευταίου σταδίου που έγιναν σε 28.000 εθελοντές σε όλη τη χώρα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Εξάλλου, τον Ιούλιο δήλωσε ότι το πρώτο της εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων του νέου κορονοϊού, ειδικά της παραλλαγής Delta.

Σημειώνεται πως το εμβόλιο της Zydus Cadila, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το ινδικό υπουργείο Βιοτεχνολογίας και το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (ICMR), είναι το δεύτερο εμβόλιο που αναπτύσσεται στην Ινδία και λαμβάνει έγκριση για επείγουσα χρήση στη χώρα αυτή μετά το Covaxin, της εταιρίας Bharat Biotech.

Ποια τεχνολογία χρησιμοποιείται

Το ZyCoV-D είναι το πρώτο εμβόλιο με πλασμιδιακό DNA στον κόσμο κατά του κορονοϊού.

Χρησιμοποιεί ένα τμήμα γενετικού υλικού από τον ιό που δίνει οδηγίες είτε ως DNA είτε ως RNA για την παραγωγή της ειδικής πρωτεΐνης που το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει και ανταποκρίνεται.

Πώς θα χορηγείται

Tο εμβόλιο χορηγείται ενδοδερμικά (μεταξύ του δέρματος και των μυών) με εξειδικευμένο εγχυτήρα χωρίς βελόνα, έγινε επίσης γνωστό από την εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που έχουν εγκριθεί χορηγούνται ενδομυϊκά με τις παραδοσιακές σύριγγες.

Πηγή: patrastimes.gr