Η Ιορδανία, η οποία συχνά θεωρείται μια «όαση» σχετικής σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή, ήρθε το Σαββατοκύριακο αντιμέτωπη με μια σειρά από γεγονότα που μπορούν να θεωρηθούν ως τα πλέον δραματικά εδώ και δεκαετίες.

 Περίπου 15 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένου ενός υψηλόβαθμου πολιτικού και τουλάχιστον ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας.

Ο δημοφιλής πρώην διάδοχος του θρόνου, Χάμζα μπιν Αλ Χουσεΐν, κατέκρινε δημοσίως την ηγεσία της Ιορδανίας σε βίντεο που στάλθηκε στα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τις πολιτικές δραστηριότητες της χώρας.

Ο πρίγκιπας ισχυρίστηκε ότι έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και έχει δικαίωμα σε ορισμένες μόνο οικογενειακές συναθροίσεις, ενώ δεν του επιτρέπεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο ή η χρήση τηλεφώνου.

Οι αρχές δήλωσαν ότι εμπόδισαν ένα σχέδιο, στο πλαίσιο του οποίου ο Χάμζα συνεργαζόταν με ανώνυμες ξένες οντότητες για να προκαλέσει «αποσταθεροποίηση» στην Ιορδανία.

Ο ίδιος αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς και θεώρησε τις συλλήψεις ως μια προσπάθεια να σιωπήσουν οι αυξανόμενες επικρίσεις ενάντια στη διαφθορά της κυβέρνησης.

Η κρίση  στην Ιορδανία, η οποία είναι μια από τις πιο σταθερές χώρες της Μέσης Ανατολής, έχει παρασύρει τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά.

«Φυσικά και δεν πρόκειται να υπακούσω όταν λένε ότι δεν μπορώ να βγω έξω, δεν μπορώ να κάνω αναρτήσεις στο Twitter, δεν μπορώ να επικοινωνήσω με τον κόσμο αλλά επιτρέπεται να βλέπω την οικογένειά μου», δήλωσε ο Χάμζα σε ηχογράφηση, που πιστεύεται πως δημιουργήθηκε το Σάββατο.

Το CNN αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι δεν κατάφερε να επικυρώσει την αυθεντικότητά της από ανεξάρτητη πηγή.

Στην ηχογράφηση, ο Χάμζα δήλωσε μάλιστα ότι έχει καταγεγραμμένη μια απειλή εναντίον του από τον επικεφαλής του στρατού. Όπως είπε, το κοινοποίησε σε φίλους και συγγενείς του σε περίπτωση που κάτι του συμβεί.

Σύμφωνα με το CNN, εάν η Ιορδανία εισέλθει σε μια ταραχώδη περίοδο, ο σημαντικός της ρόλος για την ασφάλεια της περιοχής θα μπορούσε γρήγορα να αλλάξει.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, όλα αυτά  τα γεγονότα είναι πιθανό να μην συνέβαιναν σε μια πιο δυσχερή περίοδο στην Ιορδανία. Υπάρχει ένα αυξανόμενο αίσθημα θυμού ανάμεσα στις νεότερες ηλικίες – οι οποίες και αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού – σε ό,τι αφορά την επιδεινούμενη κατάσταση της οικονομίας, η οποία επλήγη ακόμα περισσότερο από την πανδημία.

Αυτό το αίσθημα δυσαρέσκειας οδήγησε τους Ιορδανούς στο να βγουν στους δρόμους, αλλά η ανοχή στις διαμαρτυρίες έχει μειωθεί σημαντικά.

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι τον περασμένο μήνα, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι πέθαναν μετά από διακοπή στη χορήγηση οξυγόνου σε δημόσιο νοσοκομείο της πόλης Σολτ.

Το περιστατικό θεωρήθηκε συνέπεια αμέλειας και ανικανότητας, κάτι που πλήττει σοβαρά τον δημόσιο τομέα στη χώρα.

Με πληροφορίες από CNN

Πηγή: patrastimes.gr