Η νύχτα έπεσε εδώ και ώρα στη Νέα Υόρκη, αλλά στην είσοδο του σταδίου Citi Field ο κόσμος συρρέει κατά εκατοντάδες. Προ πανδημίας πάνω από 40.000 θεατές παρακολουθούσαν τους παίκτες της ομάδας μπέιζμπολ New York Mets, αλλά από το Φεβρουάριο το στάδιο έχει μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο. Κάθε στιγμή της μέρας και της νύχτας ο κόσμος έρχεται για το πολυπόθητο “τσίμπημα”, οι άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά στην ουρά, κάτι που όμως δεν διαρκεί πολύ γιατί η διαδικασία γίνεται γρήγορα.

Στην είσοδο στέκεται και ο Μπέιρο, περιμένοντας. Ο ίδιος έχει εμβολιαστεί, αλλά συνοδεύει την κόρη του. Δεν έχει λόγια για να περιγράψει την εμβολιαστική καμπάνια, την ταχύτητα, την έλλειψη γραφειοκρατίας. “Μπήκα στις 8.30 και στις 8.37 είχα εμβολιαστεί”, λέει. Γιατί όμως μετά από πάνω από μισό εκατομμύριο νεκρούς, όλα κυλούν τόσο γρήγορα; “Η νέα κυβέρνηση πάτησε γκάζι” απαντά.

Εμβολιασμοί μέρα-νύχτα

Ο Μπέιρο, που δεν είναι υποστηρικτής της κυβέρνησης Τραμπ, πιστεύει ότι με τη νέα διοίκηση οι τοπικές υπηρεσίες συνεργάζονται πολύ στενά, χέρι με χέρι. Για παράδειγμα, όπως σε αυτό το στάδιο, υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα που είναι ανοιχτά επί 24ώρου βάσης, “Γιατί; Διότι εδώ είναι Ν. Υόρκη, όλη τη νύχτα μένουμε ξύπνιοι, εργαζόμαστε, άρα όλα πρέπει να γίνονται γρήγορα”.

Το πρώτο διάστημα η διαδικασία διαρκούσε πολύ, αλλά με την αλλαγή κυβέρνησης οι εμβολιασμοί άλλαξαν τέμπο. Ο Μπάιντεν εκμεταλλεύτηκε όλες τις δυνατότητες. Παρήγγειλε εκατοντάδες εκατομμύρια εμβόλια διαφόρων φαρμακευτικών εταιρειών, συμπεριέλαβε τα φαρμακεία στα εμβολιαστικά κέντρα, έδωσε στην υπηρεσία προστασίας από καταστροφές την εντολή να φτιάξει γιγαντιαία εμβολιαστικά κέντρα και προσέλαβε μεγάλο αριθμό εμβολιαστών. Ο πρώτος του στόχος, να δοθούν 100 εκ. δόσεις τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησής του, πραγματοποιήθηκε σε 60 ημέρες. Στη συνέχεια, διπλασίασε τον στόχο στα 200 εκ. δόσεις. Κι αυτόν τον εκπλήρωσε στις 90 ημέρες διακυβέρνησης.

Κατά μέσον όρο 3 εκ. Αμερικανοί εμβολιάζονται κάθε μέρα, με ορισμένες μέρες να ξεπερνούν τα 4 εκ. Πάνω από το ήμισυ των ενηλίκων έχει κάνει την πρώτη δόση, οι κάτω των 65 ξεπερνούν το 80%. Η πανδημία μπορεί να αποκάλυψε με τρόπο τραγικό ορισμένες αδυναμίες στο σύστημα υγείας, αλλά τώρα στον τομέα εμβολιασμού φάνηκαν ορισμένες αρετές της χώρας: Ο ρεαλιστικός, ελάχιστα γραφειοκρατικός και αντισυμβατικός τρόπος αντιμετώπισης του εμβολιασμού χωρίς προσήλωση σε αυστηρούς κανονισμούς και οδηγίες. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκίνησε από νωρίς να προμηθεύει φαρμακεία με εμβόλια. Πολλά φαρμακεία αποτελούν μάλιστα τμήμα σούπερ-μάρκετ και καταστημάτων καλλυντικών.

Που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί μπορούν να εμβολιάζονται κοντά στο σπίτι τους δίπλα σε απορρυπαντικά πλυσίματος ή κατεψυγμένες πίτσες και πριν ή μετά να κάνουν τα ψώνια τους. Η κυβέρνηση κατάφερε να εντάξει στη διαδικασία συνταξιούχους γιατρούς και νοσηλευτές. Σε πολλά εμβολιαστικά κέντρα προσφέρουν βοήθεια και εθελοντές. Πολλοί εξ αυτών ανταμείβονται με ένα εμβόλιο, παρακάμπτοντας την προτεραιότητα.

Πήγη: dw.com

Πηγή: patrastimes.gr