Υψώνει τους τόνους απέναντι στο Μαρόκο η Ισπανία, κάνοντας λόγο για «επίθεση» και «εκβιασμό» μετά την άφιξη περισσότερων από 8.000 μεταναστών τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στον ισπανικό θύλακα Θέουτα.

Η εισροή μεταναστών από το γειτονικό Μαρόκο «αποτελεί επίθεση ενάντια στα ισπανικά σύνορα αλλά και τα σύνορα της ΕΕ», κατήγγειλε η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλεθ στο ισπανικό κρατικό ραδιόφωνο. Μάλιστα κατήγγειλε το Ραμπάτ για «εκβιασμό» και για «εκμετάλλευση ανηλίκων». «Δεν μιλάμε για νέους 16, 17 ετών», το Μαρόκο επέτρεψε να περάσουν «παιδιά 7 ή 8 ετών, σύμφωνα με όσα μας ενημέρωσαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις αγνοώντας το διεθνές δίκαιο», επεσήμανε η Ισπανίδα υπουργός.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατηγόρησε το Ραμπάτ για «απουσία σεβασμού».

Πάνω από 8.000 μετανάστες έφτασαν στη Θέουτα
Από τη Δευτέρα πάνω από 8.000 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Μαροκινοί, έφτασαν στη Θέουτα, μετά και τη χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων στο Μαρόκο. Ανάμεσά τους ένας μεγάλος αριθμός νέων που έφυγαν μόνοι τους ή παιδιών μικρής ηλικίας μαζί με την οικογένειά τους. Μεταξύ αυτών περισσότεροι από 5.800 έχουν ήδη απελαθεί.

Η μαζική εισροή μεταναστών έχει προκαλέσει μεγάλη διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία ξεκίνησε μετά την άφιξη τον Απρίλιο στη Μαδρίτη του επικεφαλής των αυτονομιστών της Δυτικής Σαχάρας Μπραχίμ Γάλι για νοσηλεία.

Πολλές ΜΚΟ, τόσο ισπανικές όσο και μαροκινές, καταγγέλλουν το γεγονός ότι οι ανήλικοι αυτοί πέφτουν θύματα της διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών και ανησυχούν για την απέλασή τους στο Μαρόκο.

Ηρεμία στην πόλη Φνίντεκ μετά τις νυχτερινές συγκρούσεις
Στην πόλη Φνιντέκ του Μαρόκου επικρατούσε ηρεμία και ερημιά νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Το βράδυ, είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και νεαρών που ήθελαν να φτάσουν στη Θέουτα. Κάποιοι από τους νεαρούς ήταν μόλις 12 ετών και πέταξαν πέτρες εναντίον δυνάμεων ασφαλείας. Στη συνέχεια πυρπόλησαν τη μοτοσικλέτα αξιωματούχου ασφαλείας, που ετράπη σε φυγή, πριν βάλουν φωτιά και σε κάδους απορριμμάτων.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να διαλύσουν τη συγκέντρωση, περικυκλώνοντας τους ταραξίες.

Στην παραλία Ταραχάλ, στην Ισπανία, που υπάρχουν περιπολίες στρατιωτών, με τη στήριξη δύο τεθωρακισμένων οχημάτων, δεν υπάρχει κίνηση.

Χθες Τετάρτη η νομαρχία της Θέουτα ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε «καμία νέα είσοδος», τονίζοντας ότι όσοι αποπειράθηκαν να περάσουν στον ισπανικό θύλακα από την παραλία ή τη θάλασσα οδηγήθηκαν αμέσως πίσω στο Μαρόκο.

Πηγή: patrastimes.gr