Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς ανακοίνωσε τη σύσταση μιας κυβερνητικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει την υπόθεση πώλησης γερμανικών υποβρυχίων στο Ισραήλ, στην οποία εμπλέκονται πρόσωπα που συνδέονται με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ανακοίνωση αυτή προστίθεται σε ένα κλίμα τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στον Γκαντς, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος «Μπλε-Λευκό» και τον Νετανιάχου, πρώην πολιτικό αντίπαλό του με τον οποίο συνήψε συμφωνία συνασπισμού, ενώ συχνά προβάλλει το φάσμα νέων εκλογών.

Η ισραηλινή αστυνομία ερευνά πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους ως υπόπτους διαφθοράς στην πώληση στρατιωτικών υποβρυχίων του γερμανικού κολοσσού ThyssenKrupp έναντι περίπου δύο δισεκ. δολαρίων (1,6 δισεκ. ευρώ).

Κυβερνητική επιτροπή θα καταθέσει τα συμπεράσματά της για την υπόθεση αυτή σε τέσσερις μήνες, ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας πως τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά «με διαφανή τρόπο».

«Βάσει των διαβουλεύσεων που διεξήγαγε και των τελευταίων πληροφοριών που περιήλθαν στην κατοχή του, ο (Μπένι) Γκαντς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια επιτροπή έρευνας του υπουργείου Άμυνας θα μπορούσε να ρίξει φως σε ένα τμήμα της διαδικασίας που οδήγησε στην αγορά των υποβρυχίων», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Μεταξύ των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, είναι ο δικηγόρος του Νετανιάχου Νταβίντ Σίμρον.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη άνοιξη, ο Μπένι Γκαντς είχε κατηγορήσει ευθέως τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διαφθορά σε τρεις υποθέσεις, ότι είχε ενθυλακώσει 16 εκατ. σέκελ (3,9 εκατ. ευρώ) από την πώληση αυτών των υποβρυχίων.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ εκτίμησε ωστόσο ότι δεν συνέτρεχε λόγος να ξεκινήσει ποινική διαδικασία εναντίον του Νετανιάχου στην υπόθεση αυτή, στην οποία αναφέρονται τους τελευταίους μήνες οι διαδηλωτές που συμμετέχουν στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις κατά του πρωθυπουργού.

Πρόσωπα που συνδέονται με τον Νετανιάχου στο πλαίσιο του Λικούντ, του δεξιού κόμματός του, κατηγόρησαν τον Γκαντς ότι χρησιμοποίησε την υπόθεση για εκλογικούς σκοπούς.

«Η απόφαση του Γκαντς να συστήσει επιτροπή για την υπόθεση των υποβρυχίων είναι μια πρόκληση εναντίον του Λικούντ», εκτίμησε στο Twitter, ο βουλευτής Μίκι Ζόχαρ, στενός σύμμαχος του Νετανιάχου.

«Ο Γκαντς ξέρει πως ο Νετανιάχου δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία αυτή και προσπαθεί παρ΄ όλα αυτά να κηλιδώσει το όνομά του θέτοντας σε κίνδυνο τον συνασπισμό (…) Ο Γκαντς σέρνει το Ισραήλ σε νέες εκλογές εν μέσω κρίσης», πρόσθεσε.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ που αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες στη διάρκεια της θητείας του, σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις.

Πηγή: patrastimes.gr