Ιστορική νίκη κατέγραψε το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον στο Χάρτλπουλ της βορειανατολικής Αγγλίας εκλέγοντας για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μισό αιώνα βουλευτή στο προπύργιο των Εργατιών και καταφέροντας ένα καίριο χτύπημα στον Κιρ Στάρμερ, κύριο αντίπαλο του πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Η νίκη της υποψήφιας των Συντηρητικών Τζιλ Μόρτιμερ – με 15.529 ψήφους, έναντι 8.589 του αντιπάλου της των Εργατικών, Πολ Ουίλιαμς, στο Χαρτλπουλ, που ψήφιζε τους Εργατικούς υποψηφίους από το 1974, αλλά και οι άλλες σημαντικές νίκες σε τοπικά συμβούλια ανά την Αγγλία των Τόρηδων, που αύξησαν σε τοπικό επίπεδο τη δύναμή τους, προσφέρει στον Τζόνσον ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο δείχνοντας παράλληλα ότι η υποστήριξη προς τους Συντηρητικούς παραμένει υψηλή παρά τα πυρά που δέχθηκε η κυβέρνησή τους για την διαχείριση στο πρώιμο στάδιο της πανδημίας και τις πρόσφατες καταγγελίες εις βάρος της ακεραιότητας και της αποτελεσματικότητας του πρωθυπουργού.

Γκρίνια για τον Στάρμερ στους Εργατικούς – Τον καλούν να παραιτηθεί
Στο αντίπαλον κέρας των Εργατικών, η βαριά ήττα εντείνει την πίεση στον επικεφαλής τους, Στάρμερ, που δέχεται – ιδιαίτερα από την αριστερή πτέρυγα των οπαδών του πρώην αρχηγού του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν – πυρά ότι δεν κατάφερε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να δώσει νέα ώθηση στο κόμμα μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2019.

«Το Εργατικό Κόμμα δεν έχει αλλάξει αρκετά», σχολίασε ανώνυμα στέλεχος των Εργατικών στον Guardian. Ενώ ο στενός συνεργάτης του Κόρμπιν, Στιβ Χάουελ, κάλεσε με ανάρτησή του τον Στάρμερ να παραιτηθεί.

«Οι Εργατικοί θεωρούσαν δεδομένους επί πολύ μεγάλο διάστημα τους ψηφοφόρους στο Χαρτλπουλ. Ο κόσμος ψήφισε υπέρ μιας θετικής αλλαγής, για δουλειές και επενδύσεις», τόνισε η νικήτρια της αναμέτρησης. «Πρόκειται για ένα ιστορικό αποτέλεσμα», δήλωσε η συμπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Αμάντα Μίλινγκ.

Οι εκλογές προέκυψαν μετά την παραίτηση τον Μάρτιο του βουλευτή των Εργατικών που είχε εκλεγεί στο Χάρτλπουλ έπειτα από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Ενισχυμένος ο Τζόνσον από τις κάλπες
Η νίκη στο Χάρτλπουλ -σπάνια για κυβερνών κόμμα σε επαναληπτική ψηφοφορία – ενισχύει ακόμη περισσότερο τον Τζόνσον και τις πολιτικές του, παρά τις ανησυχίες κάποιων λόγω των σκιών που πλανώνται πάνω από το κεφάλι του Βρετανού πρωθυπουργού, ανάμεσά τους το σκάνδαλο της χρηματοδότησης της ανακαίνισης του πρωθυπουργικού διαμερίσματος στην Ντάουνινγκ Στριτ, η διαχείριση της πανδημίας, ο απολογισμός των 127.000 νεκρών της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εξάλλου η νίκη αυτή φαίνεται να συνεχίζει την τάση που ξεκίνησε ο Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές του 2019, όταν κέρδισε σε πολλά παλαιά προπύργια των Εργατικών στη βόρεια και κεντρική Αγγλία.

Οι Εργατικοί από την πλευρά τους προσπάθησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για τις χθεσινές εκλογές και να μην εμφανιστούν να έχουν πολλές φιλοδοξίες, επισημαίνοντας ότι μια ψηφοφορία εν μέσω πανδημίας θα είναι δύσκολη και εκτιμώντας ότι η στήριξη στην κυβέρνηση θα έχει ενισχυθεί χάρη στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19. Η ολοκλήρωση του Brexit, σημειώνουν, αναλυτές ήταν ένας από τους παράγοντες που τα πήγαν καλά οι Τόρηδες στο Χάρτλπουλ, που είχε ψηφίσει σε ποσοστό 70% υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016. Η έδρα του Χάρτλπουλ ήταν η μόνη που διεκδικούσαν τα δύο μεγάλα κόμματα στη χθεσινή ανάμετρηση της Σούπερ Πέμπτης για την ανάδειξη μεταξύ άλλων νέων τοπικών κοινοβουλίων στη Σκωτία και την Ουαλία και του δημάρχου του Λονδίνου, που όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα είναι και πάλι ο Εργατικός Σαντίκ Καν.

Πηγή: patrastimes.gr