Στη χθεσινή γενική συνέλευση του Αυτοκινητοδρομίου Πάτρας συμμετείχε και η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ που συστήσαμε στις αρχές του χρόνου με στόχο την επανεκκίνηση  του έργου, η υλοποίηση του οποίου καθυστερεί επί 23 χρόνια, μετά τη μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε το 2008, όταν το έργο ήταν έτοιμο να ξεκινήσει με εξασφαλισμένες όλες τις άδειες και με δεσμευμένη τη συμμετοχή του στρατηγικού επενδυτή (τραπεζικές εγγυήσεις κλπ).  Η Ομάδα Συνεργασίας Μετόχων εκπροσωπεί το 10% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας με τάσεις αύξησης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό λόγω του γεγονότος ότι η εταιρία είναι λαϊκής βάσης (πάνω από 400 μέτοχοι) με ευρεία διασπορά μετοχών και το 37,2% των μετοχών το κατέχουν οι ΟΤΑ της περιοχής, (ΠΔΕ, Δήμοι, ΔΕΥΑΠ κλπ).

Θέσαμε στη ΓΣ μια σειρά θεμάτων και κύρια την δεινή οικονομική κατάσταση της εταιρίας και την αδυναμία ρευστότητας, καθώς και τους κινδύνους που επικρέμανται για την ακίνητη περιουσία της Εταιρίας (1145 στρέμματα στη Χαλανδρίτσα) από επίδικες ληξιπρόθεσμες οφειλές της Εταιρίας από το 2013 που επιβαρύνονται μάλιστα και με τόκους υπερημερίας. Ήδη, πρέπει να θεωρείται πάρα πολύ πιθανό ότι στους επόμενους μήνες η καθαρή θέση της Εταιρίας θα μειωθεί σημαντικά και θα προκύψει άμεσα η ανάγκη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της σε μια περίοδο που θεωρείται εκ των προτέρων ανέφικτη για τους γνωστούς λόγους.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετές τυπικές παραβάσεις όσον αφορά τη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης, αλλά και σοβαρές, ουσιαστικές ελλείψεις στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας, η Ομάδα Συνεργασίας Μετόχων, εμφορούμενη από πνεύμα συναινετικότητας και για το καλό της επένδυσης, δεν έδωσε συνέχεια στα διαδικαστικά θέματα και εξέφρασε την αταλάντευτη πρόθεση και ετοιμότητα της να συμβάλει στην άρση των προβλημάτων και την ώθηση για την υλοποίηση του έργου.

Πολύ θετική εξέλιξη αποτέλεσε το μεγάλο «παρών» που έδωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μετά από απουσία  πολλών ετών από το ΔΣ της Εταιρίας και η απόφαση της να εκπροσωπηθεί στο ΔΣ από τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, έρευνας και Καινοτομίας κ. Φωκίωνα Ζαίμη. Θεωρούμε την παρουσία του κ. Ζαίμη στο ΔΣ αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου της περιοχής ως ένα λίαν θετικό γεγονός, τόσο λόγω της υψηλής κατάρτισης και εργατικότητας του Αντιπεριφερειάρχη, όσο και της εγνωσμένης αποτελεσματικότητας του στα επίμαχα έργα της περιοχής (φυσικό αέριο, λιμάνι κλπ).

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί και δικαίωση της κίνησης των μετόχων που από τον περασμένο Φεβρουάριο είχαμε ενημερώσει όλους τους φορείς μετόχους του Αυτοκινητοδρόμιου για την τελματώδη κατάσταση του έργου, ζητώντας την ενεργοποίηση τους και την άμεση στήριξη της επένδυσης σε επίπεδο διοικητικό. Είναι βέβαιο ότι αυτή η συμμετοχή θα είναι ουσιαστική και όχι τυπική και θα αποτελεί και εγγύηση για την εύρυθμη, από εδώ και πέρα, λειτουργία της εταιρίας σε όλα τα επίπεδα. Θετική είναι και η ανανέωση της συμμετοχής στο ΔΣ του Δημάρχου Ερυμάνθου κ. Θ. Μπαρή, όπως θετική ήταν και σηματοδοτεί το ευρύτερο ενδιαφέρον των φορέων, η συμμετοχή στη ΓΣ  του εκπροσώπου της ΠΕΔΕ.

Στο νέο κύκλο προσπαθειών που μόλις ξεκινά, δυστυχώς υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, η ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ, πέρα από τη στενή παρακολούθηση των εξελίξεων και του ενδιαφέροντος της για την εξέλιξη του έργου,  θα είναι αρωγός στην προσπάθεια της Εταιρίας και της Περιφέρειας θέτοντας πάνω από όλα το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και της ανάπτυξης της περιοχής, αλλά και την προάσπιση της περιουσίας της εταιρίας που δημιουργήθηκε πριν από 25 χρόνια με τα κεφάλαια που συνεισέφεραν πάνω από 400 συμπολίτες.

Πηγή: patrastimes.gr